HDP'li milletvekilleri ifadeye çağrıldı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Muş milletvekilerimiz Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özkan ifadeye çağrıldı. Ama tabi arkadaşlarımız ifade vermeye gitmeyecek" dedi.

HDP'li milletvekilleri ifadeye çağrıldı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, muş milletvekilleri Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özkan’ın savcılık kanalıyla ifadeye çağrıldığını açıkladı. Demirtaş, “Muş milletvekilerimiz Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özkan ifadeye çağrıldı. Ama tabi arkadaşlarımız ifade vermeye gitmeyecek” dedi.

TBMM’de dokunulmazlıkları kaldıran teklifin yasalaşmasının ardından savcılıklardan ilk çağrı geldi. HDP milletvekilleri Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özhan ifade vermeye çağrıldı ancak iki isim ifadeye gitmedi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Muş milletvekilerimiz Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özkan ifadeye çağrıldı. Ama tabi arkadaşlarımız ifade vermeye gitmeyecek” dedi.

Yargı yolu açıldı

Adalet Bakanlığı dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekillerine ait 682 fezlekenin tamamını, savcılıklara göndermişti. Böylece dokunulmazlıkları kaldırılan 152 milletvekilinin tamamı için yargı yolu açılmış oldu. Savcılıklara göndeirlen fezlekeler arasında, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli HDP eş genel başkanlarına ait dosyalar da yer alıyor.

Süreç nasıl işliyor?

Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasada değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, hakkında 799 fezleke bulunan 152 milletvekili için yeni bir süreç başlamıştı. Başsavcılıklar her bir fezlekeyle ilgili ayrı soruşturma başlatacak. Soruşturmalar, Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemeleri Kanunu hükümleri uyarınca ve Adalet Bakanlığının genelgesi doğrultusunda başsavcılar veya başsavcı tarafından görevlendirilecek vekillerince yürütülecek. Dokunulmazlığı kaldırılanların milletvekilliği devam edecek. Dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili, sadece dokunulmazlık hangi iddia için kaldırılmışsa o iddiadan yargılanacak.

Hakkında iddianame hazırlanan ve dava açılanlar yargılanacak. Davalar, isnat edilen suçlara görevli mahkemelerde görülecek.

Milletvekilliğinin sona ermesi, Anayasa’nın “Milletvekilliğinin Düşmesi” başlıklı 84. maddesinde düzenleniyor. “Milletvekilliğinin, kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur” hükmü uyarınca hakkındaki mahkûmiyet kararı kesinleşenlerin milletvekilliği, kesin kararın TBMM Genel Kuruluna bildirilmesiyle düşecek.