HDP'den 'KHK' iddiası: Türkiye'ye yaptırım geliyor

HDP'li İdris Baluken OHAL kapsamında çıkan KHK'ler nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulanabileceğini öne sürdü.

HDP'den 'KHK' iddiası: Türkiye'ye yaptırım geliyor

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lerin uluslararası kamuoyunda da tepkiyle karşılandığını ve Türkiye’ye baskı yapılmak üzere bazı yaptırımların uygulanabileceğini öne sürdü.

Önümüzdeki günlerde partisinin de ‘sert bir direniş sürecinin başlatacağını’ kaydeden Baluken, “AKP öyle ben yaptım oldu bitti rahatlığında falan olamayacak” dedi. Baluken’in açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“HDP gösterecek”

“Bütün kanun hükmünde kararnameler mevcut OHAL kanuna bile aykırıdır. Bu kanun hükmünde kararnamelerin hiçbirisi Meclis’ten onay almamıştır. Önümüzdeki günler son derece sert bir direniş süreciyle bu KHK’lerin ve OHAL’in bu faşizm uygulamalarının topluma dayatılmasına karşı HDP’nin duruşunun nasıl şekilleneceğini bütün topluma gösterecektir.

“Heyetler gelecek”

“Ancak uluslararası kamuoyunda da AKP’ye dönük AKP’nin aslında uygulamalarına bağlı olarak Türkiye’ye dönük bazı yaptırımlar konuşulmaya başlanıyor. Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu nezdinde yaptığım görüşmelerde Avrupa’dan bazı heyetlerin önümüzdeki çok kısa süre içerisinde muhtemelen birkaç hafta içerisinde Türkiye’ye geleceği bu kanun hükmündeki kararnamelerin tamamını inceleyeceği uluslararası hukuka aykırı olan bütün kanun hükmündeki kararnamelerin geri çekileceği ile ilgili hükümete baskı yapılacağına dair bilgileri kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. Yani AKP öyle ben yaptım oldu bitti rahatlığında falan olamayacak”

“Alanlarda olacağız”

“Sanmasınlar bu kayyum mevzusu böyle kabullenildi. Halkımız bu faşizm darbesine karşı büyük bir kararlılıkla tarihi bir direniş ortaya koyacak şekilde alanlara çıkıyor. Bedeli ne olursa olsun hepimiz alanlarda olacağız, eylemde olacağız”

Kayyum sonrası seçim sorusu

“Kayyum atanan belediyelerle ilgili belediye meclis üyelerinin istifa etmesi ve bu durumda yerel ara seçim formülü masada mı?” sorusuna da Baluken, “Yok, şu anda gündemimizde yok. Biz kayyum atanmadan önce böyle bir çağrı yapmıştık. Yani eğer halkla bağımızın koptuğunu düşünüyorlarsa halka rağmen bir şeyler yaptığımızı söylüyorlarsa halk nezdinde meşruiyetimizin tamamen tükendiğini düşünüyorlarsa gelsinler seçim yapalım demiştik ama onlar onu yapmak yerine darbe uygulaması olan kayyum atamayı tercih ettiler. Şimdi bizim tekrar böyle bir seçim gündemimizin olması bu yapılan darbe uygulamasını meşrulaştırma anlamına gelecektir” yanıtını verdi.