HDP: Sokakları ırkçı gruplara bırakmayız

HDP Eş Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım sokak eylemlerine dair açıklamalarda bulundu.

HDP: Sokakları ırkçı gruplara bırakmayız

Örgütlenmeden Sorumlu HDP Eş Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım, AKP’nin darbe girişimini fırsata çevirerek, sokakları kendisine yakın, “ırkçı-faşist” gruplara terk ettiğini ve bu grupların da başta Aleviler ve Kürtler olmak üzere toplumun birçok kesimine yönelik tehdit oluşturduğunu belirterek, “Tehlike büyüktür, bunların fırsatını buldukça neler yapabileceğini Rojava’dan, Halep’ten ve Kürt olduğu için kafası kesilen askerden biliyoruz. Biz tedbirlerimizi almaya başladık sokakları, bu ırkçı gruplara bırakmayacağız” dedi.

Örgütlenmeden Sorumlu HDP Eş Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım, darbe girişimi ve sonrasında ülkede yaşananlara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Açıklamanın satır başları şu şekilde;

Son bir yıldır Türkiye’de bir darbe mekaniğinin işlediğini belirten Yıldırım, özellikle 7 Haziran seçimlerinden sonra sonuçlara müdahale edilmesi, toplumsal iradeye müdahale edilmesi ve ret edilmesinin başlı başına bir darbe olduğunu söyledi. Bu sivil faşist darbenin daha sonra savaş süreciyle sonuca götürülmeye çalışıldığını kaydeden Yıldırım, “15 Temmuz’da gelişen durum, demokratik meşru işleyen bir mekanizmaya karşı yapılan bir darbe girişimi değil. Hali hazırda işleyen bir darbe kliğine karşı yapılmış bir darbedir.” dedi.

Yıldırım, darbe girişiminin demokratik yönetime ve kurumsal devlet yapısına karşı geliştirildiği yönünde bir algı yaratılmaya çalışıldığını ifade ederek, “Bu algının terk edilmesi gerekir. Aksine bu algı 7 Haziran seçim sonrasında devreye giren darbe sürecinin sonuca gitmesini sağlar” diye belirtti.

Açıklamalarına devam eden Yıldırım, “saldırı provası yapılıyor” dedi.

Özellikle Alevi yerleşim yerlerine yönelik ciddi tehditler olduğunun altını çizen Yıldırım, “Son bir kaç gündür Alevilerin olduğu mahallere yönelik ciddi tehditler var. Adıyaman’da, Malatya’da, Hatay’da bunlar yaşandı. Bu şunu gösteriyor. Kaos derinleşirse faşist ırkçı gruplar ilk olarak Alevilere, Kürtlere, sosyalistlere, demokratlara ve hatta liberallere saldıracak. Bu bir saldırı provasıdır” dedi. Yıldırım, bu ciddi tehditlere karşı tedbir alınması gerektiğini belirti ve şöyle devam etti:

Sokakları çeteci gruplara bırakmayız

“Bakın Kürdistan’da aldıkları oy oranları yüzde 0.1 bile olmayan kimi gruplar bir kaç gündür sokakları terörize etmeye çalışıyorlar. Şimdi bizim parti ve halk olarak daha temkinli yaklaşımımız yanlış anlaşılıyor. Kürdistan’da da meydanları teslim almaya çalışıyorlar. Biz halk kesinlikle bu duruma müsaade etmeyeceğiz. Evet ilk 2-3 günlük durumda olgun davrandık ama artık gelinen aşamada mevcut durumda sokağı da, meydanı da köyü de meşru savunma temelinde kontrol etmeye ve harekete geçirmeye yönelik halkın yaklaşımı olması gerekiyor. Aksine mevcut katliamcı zihniyet büyük tehlikeler yaratacak. Bu hem uyarımız olarak hem de halkımıza yönelik çağrımız olarak anlaşılmalıdır. Bu temelde biz hazırlıklarımızı tedbirlerimizi almaya başladık.”