HDP Milletvekili: Başkanlık sistemini iki şartla destekleriz

HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım'dan yeni anayasa ve başkanlık sistemi ile ilgili açıklamalar.

HDP Milletvekili: Başkanlık sistemini iki şartla destekleriz
İslâmcı kimliği ile bilinen HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, 7 Haziran’dan bugüne kadarki duruşlarının 2 temel hak üzerinde şekillendiğini ifade etti. Yıldırım bunlardan bir tanesinin anadilde eğitim hakkı, diğerinin ise üniter yapı içinde kalmak şartıyla Kürtlere bir statü hakkı verilmesi olduğunu dile getirdi.
Kürtlere statü ve anadilde eğitim hakkının yer almadığı bir anayasa veya sisteme adı her ne olursa olsun evet demelerinin mümkün olmayacağını belirten Yıldırım, bu iki temel hakkın verilmesi ve görüşmeleri devam eden anayasanın içine konularak güvenceye alınması halinde ise başkanlık sistemine hayır diyecek hiçbir nedenlerinin olmadığını ifade etti. Yıldırım’ın açıklamaları şu şekilde:
Anadil ve statü hakkı tanınırsa başkanlık sistemini destekleriz
“Eğer bu iki temel hak verilirse, güvenceye alınırsa ve şu anda görüşülmekte olan anayasada da bir şekilde yerini alırsa, bizim böyle bir anayasaya ve bu anayasa gereği oluşacak bir başkanlık sistemine hayır dememiz için hiçbir neden yoktur. Ama Kürt halkının anadilde eğitim hakkı ve üniter yapı içerisinde kalmak kaydıyla Kürtlere bir statü hakkının yer almadığı bir anayasa veya sistemin adı ne olursa olsun parlamenter sistem olsun, bizim ona evet dememiz mümkün değil. Makul da değil, o zaman kendi kendimizle çelişiriz.”
Diğer partilerde olacağı gibi HDP’de de fireler olabilir
“Fire ihtimali de bütün partiler için olan bir şeydir. Ama bunu süreç geldiğinde ve o beklenen oylama gerçekleştiğin de ancak belli olur. MHP’nin içerisinde de, AK Parti’nin içerisinde de, CHP’nin ve hatta HDP’nin içerisinde de böyle firelerin olacağı konuşuluyor; ama ben firenin olsa bile önemli bir oranda olacağına pek ihtimal vermiyorum. Yani bir iki şahsi görüşten kaynaklanan fireler dediğim gibi bütün partilerde mümkündür. Bu iktidar partisinin kendisinde dahi mümkündür. Ama ciddi bir fire beklemiyorum.”
(Kaynak: K24)