HDP internet kesintilerini yargıya taşıdı

HDP Doğu ve Güneydoğu illerinde yaşanan internet kesintileri ile ilgili yargıya gidiyor.

HDP internet kesintilerini yargıya taşıdı

Birgün’ün haberine göre HDP, 26 Ekim’den itibaren Türkiye’nin doğu illerinde internete erişimin ve haberleşmenin engellenmesine dair özel internet sağlayıcıları ve kamu görevlilerihakkında suç duyurusunda bulundu.

HDP ile HDP Eş Genel Başkanları Fiğen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş adına yapılan suç duyurularında “Haberleşmenin engellenmesi, ayrımcılık, görevi kötüye kullanma” gerekçesi ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Erişim Sağlayıcıları Birliği, Türk Telekom, Türksat Uydu Haberleşme, Vodafone Telekomünikasyon, Turkcell Superonline, D-Smart, Turkcell İletişim Hizmetleri, Doping İnternet, Turknet İletişim Hizmetleri, Digiturk İnternet şikayet edildi.

17 ilde internet yok

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan şikayette, 26 Ekim itibariyle, özellikle gündüz saatlerinde Diyarbakır, Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Bingöl, Erzincan, Mardin, Batman, Siirt, Van, Elazığ, Tunceli, Gaziantep, Urfa, Kilis ve Adıyaman dahil birçok şehirde hem sabit hem de mobil hatlardan internete erişimin ve haberleşmenin engellenmesi, bilişim sisteminin erişilmez kılınması ve kamu hizmeti teşkil eden bu hizmetlerin nefret ve ayrımcılık saikiyle, belli bir siyasi düşünce, dil, ırk ve benzeri ayrım gözetilerek toplumun belli bir kısmına sunulmadığı kaydedildi.

Haberleşme özgürlüğüne engel

Haberleşme imkanının ortadan kalktığı üzerinde durulan suç duyurusunda, “Haberleşme hürriyeti TCK ile de korunmaktadır. Haberleşme, kişinin insan olmasından kaynaklanan hakları arasında yer almaktadır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin özel hayatın ve aile hayatının korunmasını düzenleyen 8. maddesinde, haberleşmeye saygı açıkça yer almaktadır” denildi.

Halkın bir araya gelmesi engellenmeye çalışılıyor

İnternet kesintilerinin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasının ardından başladığı ifade edilerek, halkın kendi kendini yönetme iradesi ortaya koyması ve kendi seçtikleri belediye başkanlarına sahip çıkmamaları amacıyla halkın kamu hizmetinden faydalanması engellenerek yapıldığı aktarıldı.