Hazine hangi yandaş müteahhitlerin borçlarını üstlendi?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, büyük projelere ‘devlet garantisi’ niteliğinde sağlanan borç üstlenme işlemlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Hazine hangi yandaş müteahhitlerin borçlarını üstlendi?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, büyük projelere ‘devlet garantisi’ niteliğinde sağlanan borç üstlenme işlemlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Budak, “Hazine, hangi firmaların ne kadar borcunu üstlendi? Üstlenilen borç tutarının 100 milyar dolara ulaştığı doğru mu? 100 milyar dolarlık borç halktan neden gizleniyor?” diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in cevaplaması istemiyle verdiği önergede, Hazine Müsteşarlığı’nın ‘Borç Üstlenim Yönetmeliği’ kapsamında yürüttüğü işlemleri gündeme getirdi. Hazine Müsteşarlığı’nın üstlendiği borç tutarının 100 milyar dolara ulaştığının hesaplandığını kaydeden Budak, “İstanbul’da üçüncü havalimanı, üçüncü köprü projeleri ile şehir hastaneleri gibi projeler için getirilen borç üstleniminin boyutunun, Hazine Müsteşarlığı üzerinden bu borcu üstlenen yurttaşlardan gizlenmesi, şeffaflık ilkesiyle bağdaşmamaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Hazine hangi projelerde ve ne tutarda borç üstlenimi taahhüdünde bulundu”

Hazine Müsteşarlığı’nın bugüne kadar ne kadar borç üstlenimi taahhüdünde bulunduğu konusunda bilgi isteyen Budak, “Hazine’nin borç üstlenimi taahhüdünde bulunduğu projeler hangileridir ve tutarları ne kadardır? Bu projeler için ayrı ayrı verilen taahhütlerin tutarı ne kadardır? Hazine’nin üstlenme taahhüdünde bulunduğu borçların ne kadarı iç borç, ne kadarı dış borçtur? Hazine Müsteşarlığı, borç üstlenim işlemleri kapsamında ‘Devlet dış borç kaydı’ oluşturmuş ve ödeme yapmış mıdır? Ne kadar devlet dış borç kaydı oluşturulmuş ve ne kadar ödeme yapılmıştır? Söz konusu ödemeler, hangi projelere ilişkindir? Hazine alacağının takip ve tahsili için hangi işlemler yürütülmüş, hangi sonuçlara ulaşılmıştır?” diye sordu.

Hazine Müsteşarlığı’nın borç üstlenim işlemleri ile ilgili kamuoyuna bilgi verilmemesinin gerekçesini soran Budak, şöyle devam etti: “Yurttaşlara, Hazine ya da ilgili kamu idareleri üzerinden sırtına yüklenme ihtimali bulunan bu borçlarla ilgili bilgi verilmesi sağlanacak mıdır? Şeffaf, hesap veren yönetim anlayışı, Hazine’nin 100 milyar dolara ulaştığı hesaplanan borç üstlenim anlaşmaları içinde geçerli kılınacak mıdır?”