Hariri yine piyasaya çıktı

Lübnan’da Gelecek Hareketi lideri olarak yeniden ortaya çıkan eski Başbakan Saad Hariri, Hizbullah’ın Suriye’deki rolü ve İran’ın bölgedeki varlığına ilişkin yaptığı açıklamalarda bulundu.

Hariri yine piyasaya çıktı

Lübnan’da Gelecek Hareketi lideri olarak yeniden ortaya çıkan eski Başbakan Saad Hariri, Hizbullah’ın Suriye’deki rolü ve İran’ın bölgedeki varlığına ilişkin yaptığı açıklamalarda “Lübnan’ın Suudi Arabistan’a ve Arap kardeşlerimize düşman kampa çekilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Hariri, Lübnan’ın Suudi Arabistan’a düşman bir İran bölgesi gelmeyeceğini belirterek “Lübnan’ın Suudi Arabistan ve Arap kardeşlerine düşman bir cephenin içine çekilmesine izin vermeyeceğiz. Lübnan, hiçbir koşulda bir İran bölgesi haline gelmeyecek. Bizler Arabız ve Arap olarak kalacağız.” dedi.

Konuşmasında Hizbullah’a saldırmayı da ihmal etmeyen Saad Hariri, Hizbullah güçlerinin Suriye’deki konumunu da eleştirerek “Lübnan bugün Hizbullah’ın siyasi emrivakilerinin, askeri palavralarının, ülke çıkarlarını sabote eden adımlarının ve kardeş ülkelere dair topluma dayattığı ön yargıların bedelini ödüyor.” dedi.  Hizbullah’ın Suudi Arabistan’a dönük darbelerini kınayan Hariri, Riyad’ın Lübnan’a hiçbir zaman zarar vermediğini iddia etti.

Riyad’ın müttefiki dünya zengini

2011 yılında başbakanlık yaptığı hükümetin düşmesinin ardından Lübnan’ı terk ederek Fransa ve Suudi Arabistan’da yaşayan Hariri, ülke siyasetine de yurt dışında bulunduğu bu iki ülkeden müdahale ediyor. Hariri’nin liderliğini yaptığı Gelecek Hareketi 2005 yılında öldürülen babası ve yine Lübnan’ın başbakanlarından Refik Hariri tarafından kurulmuş bir Sünni örgütlenmesi.

Babası tarafından Lübnan iç savaşı sırasında elde edilmiş servetiyle dünyanın en zenginleri arasında yer alan ve siyasi olarak da Suudi Arabistan ile Körfez ülkeleri tarafından desteklenen Hariri aynı zamanda Avea ve Türk Telekom’u satın alan Saudi Oger’in de sahibi.

Babası Refik Hariri’nin 11. ölüm yıldönümü nedeniyle Beyrut’ta konuşan oğul Hariri’nin Hizbullah ağırlıklı 8 Mart İttifakı’nın başbakan olduğu hükümeti 2011 yılında düşürmesinin ardından üçüncü kez Lübnan’ı ziyaret ettiği belirtiliyor.

Öte yandan ABD ile ilişkilerini sürekli ve sıcak tutan Hariri, Hizbullah ve Suriye hükümeti karşıtlığıyla da tanınıyor.

Lübnan ve Suriye’yi istikrarsızlaştıran terörizmin arkasındaki güçlerden biri olarak nitelendirilen Saad Hariri’nin Ortadoğu’da bölgesel bir savaşın gündemde olduğu sırada böyle bir çıkış yapması Suudi Arabistan ve İsrail’in Lübnan’a dönük kuşatma hedefleriyle birlikte düşünüldüğünde birçok soru işaretini de beraberinde getiriyor.