Hangi bilimsel teoriler insanların ödünü patlatıyor?

Reddit sitesinde bir kullanıcının sorusu üzerine insanlar en çok korktukları bilimsel teorileri sıraladılar. İşte onlardan bazıları...

Hangi bilimsel teoriler insanların ödünü patlatıyor?

Vampirler, hayaletler ya da cinleri boşverin. Gerçek, kurgudan her zaman daha ürkütücü oluyor.

Paranormal hikayeler insanları ürkütse de kaotik, vahşi ve affetmeyen bir evren gerçeğiyle kıyas götürmeyecekleri de açık. Bilimin bugün bize öğrettiği bazı şeyler ise sizi izleyeceğiniz herhangi bir korku filminden çok daha fazla rahatsız edebilir. Zira, günün sonunda, filmlerdeki hikayelerin gerçek olmadığını biliyoruz.

Reddit sitesinde bir kullanıcının sorusu üzerine insanlar en çok korktukları bilimsel teorileri sıraladılar. İşte onlardan bazıları;

1. Güneş’in ölümü

Yaklaşık 500 milyon ile 1 milyar yıl arasında bir zamanda Güneş yakıtını tüketmeye başlayacak. Bu aşamadan sonra Güneş daha parlak ve daha sıcak hale gelecek. Bununla birlikte, Dünya üzerindeki su buharlaşmaya başlayacak. Yaşam, eğer hala sürüyorsa, serbest suyun buharlaşmasıyla tamamen yok olacak. Yaklaşık 3-4 milyar yıl sürecek bu aşamada Güneş sürekli büyüyüp ısınırken Dünya üzerindeki kayalar da eriyecek ve Dünya gerçek anlamda bir cehennem halini alacak. Güneş’in Dünya’yı yutacak kadar büyüyeceği tahmin ediliyor. Böylece, insanlık tüm hatıraları ile birlikte en azından Dünya gezegeninde tamamıyla yok olacak.

gunesin olumu

2. Evren’de yalnız olmak

Evren’n boyutlarını hayal etmemiz dahi mümkün olmuyor. Sadece kendi galaksimiz Samanyolu’nda dahi en az 300 milyar yıldız olduğu tahmin ediliyor. Esasında, Samanyolu Evren’deki orta hacimli galaksilerden birisi. Gözlemleyebildiğimiz galaksilerin sayısı ise en az 100 milyar olarak ifade ediliyor. Bu olağanüstü sayılara rağmen, gezegenimizden başka bir yerde yaşam olmamasından daha büyük bir yalnızlık olabilir mi?

87b4ac6c8ff1ec111ff30827f78995bf

3. Korku yönetimi teorisi

İnsanlar, ölümlü olduklarının açıkça bilincinde olmalarıyla özel bir tür olarak kabul edilebilir. Hepimiz biliyoruz ki, tüm endişelerimiz, hayal kırıklıklarımız ve düşüncelerimiz yaşamımızın sona ermesiyle yok olacak. Ölüm korkusundan kendimizi korumak için “hiçlikten mana yaratmaya” çabalıyoruz. 1980’lerde ortaya atılan bir psikoloji teorisi olan Korku Yönetimi Teorisi, tüm insan kültürünün ölümlülük korkusu nedeniyle inşa edildiğini söylüyor.

mm2

4. Gama ışını patlaması

Yeterince büyük kütleli bir yıldız ömrünün sonuna geldiğinde kendi üzerine çökerek büyük bir patlamaya neden oluyor. Gama ışını patlaması denilen bu olay, evrende bildiğimiz en yüksek enerjili patlama. Biliminsanlarına göre, her 5 milyon yılda bir Dünya’yı etkileyebilecek bir gama ışını patlaması yaşanıyor. Bunlardan birisinin tam yolu üzerinde olmamız halinde yüksek radyasyona sahip gama parçacıklarının ozon tabakasını ve beraberinde yaşamı da yok etmesi mümkün.

PP-27a-085. Sahte vakum

Bazı biliminsanları, Evren’in sahte vakum halinde var olduğunu söylüyorlar. Bu teoriye göre, Evren her an gerçek vakum durumuna çökebilir. Bu rastlantısal çökme gerçekleşir ise her şey birden bire yok olacak ve bunu fark etme şansımız dahi olmayacak.

false-vacuum

6. Evren’in ısı ölümü

Bu teoriye göre, Evren’deki her şey nihayetinde ölecek. Bütün yıldızlar tüm yakıtlarını tüketecek. Madde bozunmaya başlayacak. Geriye ise hiçbir şey kalmayacak. Hatta, ısı da yok olacak ve “büyük donma”ya neden olacak. Evren, kelimenin tam anlamıyla boş ve karanlık bir boşluk haline gelecek. Bu, cehennemsel bir sondan daha kötü bir son olarak düşünülebilir.

CREDIT-ESA-735683main_pia16873-full_full7. Termodinamiğin 1. ve 2. yasaları

Esasında, bu yasaların herhangi bir ürkütücü yanı olduğunu söylemek mümkün değil. Tabi, bir öğrenci olarak ertesi sabah gireceğiniz sınav için kitaplara gömülmüş halde değilseniz.

The second law of thermodynamics