Hamas ve el Fetih kendi halkına kayıtsız

Gazze’de 50 bin işçi grevde. Bu sefer grevin İsrail ile hiçbir alakası yok. Tam tersine, grev sadece Hamas hükümetine karşı

Hamas ve el Fetih kendi halkına kayıtsız

Gazze’de 50 bin işçi grevde. Bu sefer grevin İsrail ile hiçbir alakası yok. Tam tersine, grev sadece Hamas hükümetine karşı. Gazze’de çalışan kamu işçileri 2014’ten beri maaş alamıyorlar, dahası şu ana kadar alacaklarının sadece yüzde 40’ı ödendi. Şehirde okullar kapalı. Hükümet bürokratları evlerinde oturuyorlar. Sağlık tesisleri kapanmış. Şehir harap bir haldeyken maaşlarını zamanında alabilenler ise sadece güvenlik personeli.

Aslında sorunun kaynağına inmek için 2007’ye kadar gitmek gerekiyor. 2007’de Gazze’de yönetimi ele geçiren Hamas, şehrin yönetimini daha önce elinde bulunduran el Fetih’e ve tüm üyelerine karşı bir cadı avı başlatmıştı. Fetih’in tüm üye ve sempatizanlarını yönetimden uzaklaştırdıktan sonra, kendi kadrosundan 50 bin militanı seçerek yönetimin çeşitli kademelerine atamıştı. Bu uygulamaya rağmen Filistin Ulusal Yönetimi, Gazze’de resmi bir görevleri kalmasa da, kendi memurlarına maaşlarını ödemeye devam etmişti.

İşçi haklarını gözeten yok

2014 Haziran’ında Hamas ile Mahmud Abbas başkanlığındaki Filistin Merkezi Ulusal Yönetimi arasında imzalanan,  teknokratlardan oluşacak bir birlik hükümeti kurulması konusunda fikir birliğine varılan anlaşmada Gazze’deki işçilerin statüleri konusunda da görüşülmüş ve mutabakata varılmıştı. Ancak üzerinden geçen bunca zaman ne bir birlik hükümeti kurulabildi, ne işçilerin hakları iade edildi, ne de maaşları ödendi. Üstelik söz konusu işçilerin hakları ve kazançları olunca, iki taraf da topu birbirine atmaktan başka bir şey yapmadı. Hamas bu konuda Filistin Ulusal Yönetimi’ni suçlamaktan, Filistin Ulusal Yönetimi ise sorumluluğun Hamas’a ait olduğunu söylemekten başka bir şey yapmıyor.

2014’teki anlaşma uyarınca, Abbas yönetimi Hamas’ın işçilerini kiralama yoluyla istihdam edecek, bunun karşılığında Hamas da işten çıkardığı el Fetih’e yakın memurları tekrar işe alacaktı. Fakat bu hiçbir zaman gerçekleşmedi.

Söz konusu Siyonist İsrail’e karşı direniş olunca mangalda kül bırakmayan tarafların Filistinli işçilere haklarını vermekten daha “önemli” öncelikleri var. Bugün Gazze’ye gelen az miktarda para sadece tünellerin onarımı ve Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugaylarının eğitimi için harcanıyor. Batı Şeria’daki Filistin Ulusal Yönetimi de Gazze’ye yardım yapmaktan çekiniyor.