Halk Bankası Rıza Sarraf'ın önüne yattı

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu, Halkbank hesaplarını inceledi.

Halk Bankası Rıza Sarraf'ın önüne yattı

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu, Halkbank hesaplarını inceledi. Komisyon üyeleri, Genel Müdürlük’te incelemelerde bulundu ve Genel Müdür Ali Fuat Taşkesenoğlu’na Sayıştay’ın tespit ettiği usulsüzlükleri sordu.

Sarraf’a koruma

Taşkesenoğlu, birçok soruyu “müşteri sırrı” diyerek yanıtsız bıraktı. Taşkesenoğlu, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasında tutuklanarak cezaevine gönderilen, serbest kaldıktan sonra ABD’de tutuklanan Reza Sarraf’ın bankadaki mevduatlarına ilişkin soruya, “Sarraf veya ortağı olduğu şirketlerin bankamızda mevduatının olup olmadığına ilişkin bilgiler, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 73’üncü ve 159’uncu maddeleri uyarınca banka ve müşteri sırrı kapsamına giriyor” yanıtını verdi.

Hibe edilen araçlar da “sır” oldu

Sayıştay’ın 32’si 2014 yılı öncesinden olmak üzere mevduat değerlendirme şartı olmaksızın Başbakanlık, Hazine Müsteşarlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı‘na 49 araç tahsis edildiğine yönelik tespitleri ve araçların geri alınması istemi de Halkbank Genel Müdürü’ne soruldu. Taşkesenoğlu, Sertel’in bu araçların kime verildiğine ilişkin sorusuna da “müşteri sırrı” karşılığını verdi ve araçların kimlere verildiğini sakladı.

“Ceza var ihmal yok” savunması

Taşkesenoğlu, Halk Bankası’na kesilen 6 milyon 254 bin liralık cezanın sebeplerini anlatırken skandal bir savunma yaptı, para cezalarının gerekçelerinde kadroya yeni alınan güvenlik görevlilerinin skala ücretleri ile fiili ücretleri arasında fark olması, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışanlara ödeme yapılmaması ve fazla çalışma ücretlerinin ödenmemesi iddialarının bulunduğunu ifade etti. Genel Müdür, bu iddialara ve para cezasına rağmen bankada görevli herhangi bir yöneticinin kasıt, kusur veya ihmali bulunmadığını öne sürdü.

“Buna denetleme denilemez”

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Halk Bankası hesaplarıyla ilgili incelemenin yetersiz kaldığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Bankacılık yasaları, yetkililer tarafından bir zırh gibi kullanılıyor. Genel Müdür, birçok konuda yanıt vermiyor. Örneğin Halk Bankası’nın eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın evinde ayakkabı kutularında bulunan paranın bankayla ilgisi olmadığı söyleniyor. O zaman bu para kimin parası, nereden geldi? Bunların yanıtlarını veremediler. Yanıtının bulunması için araştırma komisyonları kurulmalı ve gerçek bir denetleme mutlaka olmalıdır.”