Halep kurtarılıyor: Türkiye-Suriye sınırında olağanüstü hareketlilik

Suriye'nin Halep'teki operasyonları, Türkiye sınırına kaçan cihatçılar, TSK'nin sınırda açtığı yeni yollar derken Türkiye-Suriye sınırında olağanüstü bir hareketlilik yaşanıyor.

Halep kurtarılıyor: Türkiye-Suriye sınırında olağanüstü hareketlilik

b1fbf31f570a25a09fe4eb0514aa24642ce6a890Suriye Arap Ordusu’nun Hizbulah ve diğer milis güçlerle birlikte başlattığı ve kısa sürede cihatçı çetelerin İdlib ve Halep ile Azez arasındaki bağlantılarını koparan operasyon devam ederken Türkiye sınırında olağanüstü bir hareketlilik yaşanıyor. Binlerce cihatçının aileleri ile birlikte Türkiye sınırına yöneldikleri söyleniyor.

Bugün Rusya Savunma Bakanlığı’nın Türkiye’yi Suriye’yi işgale hazırlanmakla suçlamasının ardından Suriye’de cihatçı çetelere yakın bir kaynak Twitter hesabından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye sınırında yeni yollar açtığına ilişkin fotoğraflar paylaştı.

Öte yandan, Suriye ordusunun başlattığı operasyonda dün kuşatmanın yarıldığı Nubbul ve Zehra’nın hemen kuzeyindeki Mayer’in de kurtarıldığı söylenirken, YPG’nin de Afrin’den cihatçı teröristlere karşı bir saldırıya geçtiği söyleniyor.

CaXzYDHWcAIrbso

Türkiye sınırına gelen on binlerce insan kim?

Suriye’deki cihatçı teröristlere yakın kaynaklar, Suriye Arap Ordusu’nun Halep’te başlattığı operasyondan sonra yaşanan yenilgilerin ardından çoğunluğunu cihatçılar ve ailelerinin oluşturduğu 40 bin kişinin Türkiye sınırına doğru kaçtığını bildiriyorlar.

Başbakan Ahmet Davutoğlu da Suriye Yardım Konferansı toplantısında yaptığı konuşmada, “Ayrılmadan önce elime bir rapor geldi. Sınırımızda 10 bin kişi bekliyor. Halep bombalandı şu an 70 bin kişi Türkiye’ye geliyor” demişti.

Smoke rises after airstrikes by pro-Syrian government forces in Anadan cityTSK Suriye’yi işgale mi hazırlanıyor?

Cihatçı çetelere ilişkin verdiği bilgilerle tanınan Rami al Lolah ise Twitter hesabı üzerinden “Türkiye buna hazır mı bilemiyorum ama bu Suriyelilerin Halep’i elde etmek için son şansı” yorumuyla paylaştığı fotoğraflarda TSK’nin Suriye sınırında pek çok yerde yeni yollar açtığını duyurdu.

Sınırın hangi bölgesinde olduğu tam olarak teyit edilemeyen fotoğraflarda henüz yeni açılan stabilize yollar dikkat çekiyor. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’un, Türkiye’nin Suriye’ye askeri müdahaleye hazırlandığına inanmak için ciddi nedenleri olduğunu açıklamasından hemen sonra paylaşılan fotoğraflar için “Kaçınılmaz bir askeri harekatın göstergeleri” ifadelerini kullandı.

Suriye Arap Ordusu ilerliyor

Geçtiğimiz hafta Seyyid Zeyneb Türbesi yakınında yapılan intihar saldırılarından sonra başlatılan Halep operasyonunda Nubbul ve Zehra’daki yaklaşık 4 yıllık kuşatma kaldırılmasından sonra cihatçı çetelerin elindeki Mayer’in de kurtarıldığı bildirildi.

CaXpYXTWIAApMHG

Suriye ordusu tarafından kurtarılan Mayer’n kuzeyinde sarıyla gösterilen yerler bugün YPG tarafından ele geçirilen Zayara ve Kurayba köyleri ile bir fabrikayı gösteriyor

Öte yandan, cihatçı çetelere yakın kaynaklar, Afrin’de Suriye bayraklarının dalgalandığını ve YPG’nin de Suriye ordusu ile birlikte cihatçı çetelere karşı saldırıya geçtiğini ileri sürerken, Suriye ve YPG tarafından ortak bir operasyon yapıldığına ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi. Bununla birlikte, böyle bir işbirliğinin olması için hiçbir gerekçe olmadığı gibi buna dair de hiçbir işaretin olmadığı söyleniyor.