Hakkını arayan metal işçisine OHAL: Yasaklama, çevik kuvvet, TOMA, gözaltı...

DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası son bir haftadır metal işçilerine dönük uygulanan OHAL yasaklarını ve saldırısını protesto eden bir açıklama yayınladı.

Hakkını arayan metal işçisine OHAL: Yasaklama, çevik kuvvet, TOMA, gözaltı...

Son bir hafta içerisinde ülkemizin farklı noktalarında hakkını arayan ve bunun için mücadele veren metal işçilerine dönük yapılanlar, sermaye sınıfının ve siyasi temsilcilerinin bulunduğu pozisyonu açık bir şekilde gösteriyor.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası’nın bugün yaptığı açıklamada sendikalı işçilerin mücadelesinin önünün OHAL yasakları ile kesilmeye çalışıldığı açık bir şekilde görülüyor.

Sendikanın yaptığı açıklamada son bir hafta içerisinde sendika üyesi metal işçilerine dönük başta Kocaeli ve Gebze olmak üzere yurdun dört bir tarafında çevik kuvvet ve TOMA’lar aracılığıyla baskı ve engellemeler yapıldığından bahsediliyor.

BMİS’in açıklamasında son bir hafta içerisinde yaşanan olaylar şu şekilde ifade edildi:

“Önce Kandıra’da işten çıkartılan üyelerimize sahip çıkan yöneticilerimiz gözaltına alındılar, ardından işveren sendikası EMİS’in işçilere layık gördüğü komik zammı protesto etmek için basın açıklaması yapmak isteyen yönetici ve üyelerimiz engellendi.

Daha geçtiğimiz hafta Kandıra’da kurulu Yüksel Endüstri işyerinde sadece ekmekleri için sendikalı olma haklarını kullandıkları gerekçesiyle toplam 57 işçinin hem de tazminatsız olarak işten çıkartılmasını bu ülkenin ileri gelenleri nasıl açıklayacaklar? İşsiz kalmalarından öte işsizlik parası almaları da engellenerek, anayasal haklarını kullandıkları için adeta iki kez cezalandırılan işçi arkadaşlarımıza sahip çıkan sendika yöneticilerimiz de zorbalıkla gözaltına alınmışlardır.

Nihayet 11 Kasım Cuma günü yani bugün, toplu iş sözleşmesindeki taleplerini kamuoyuna açıklamak ve insanca yaşanacak bir ücret için yasal toplu sözleşme sürecini anlatmak adına basın açıklaması yapmak isteyen Alstom işyerinde çalışan işçilerin bu talebi Kocaeli valiliğinden gönderilen bir yazıyla olağanüstü hal gerekçe gösterilerek yasaklanmıştır.”

“Darbeye karşı mücadele ettiğini söyleyenler OHAL’i işçilere karşı kullanıyor”

Açıklamanın devamı şu şekilde:

“Oysa olağanüstü hal ile ilgili kararın alındığı günlerde Başbakan Sayın Binali Yıldırım bu kararın halka karşı alınmadığını tam tersine devletin içinde çöreklenerek hizmetleri aksatan ve ortalığı karıştıran bir terör örgütüne karşı halkı rahatlatmak adına alındığını özellikle belirtmişti.

Artık açıkça ve çok net bir biçimde görülüyor ki rahatlayan, yoksullukla, işsizlikle boğuşmak zorunda kalan işçiler, emekçiler değil sermaye sahipleri ile hükümete yakın çevreler olmuştur. Demek ki Sayın Başbakanın halktan anladığı milyonlarca emekçiden ziyade bir avuç sermayedarmış.”

“Bu ülkeyi yönetenler şunu çok iyi bilsinler ki biz bu ülkeyi darbeye de, diktatörlüklere de, emperyalizme de yedirmeyeceğiz.”