Hakimler isyan etti: Adalet Bakanı istifa etsin!

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) son kararnamesine hakim ve savcıların tepkisi dinmiyor.

Hakimler isyan etti: Adalet Bakanı istifa etsin!

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) son kararnamesine hakim ve savcıların tepkisi dinmiyor.

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Murat Arslan, YARSAV Başkan Yardımcısı Hakim Murat Aydın ve Yargıçlar Sendikası İstanbul Temsilcisi ve İstanbul Hakimi Nuh Hüseyin Köse’nin konu ile ilgili sosyal medya paylaşımlarının ardından İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan’da tepkisini dile getirdi.

“Adalet bakanı istifa etmeli”

İzmir Barosu Adliye 4’üncü kat baro biriminde Trabzon’a tayin olan Hakim Murat Aydın’a onur plaketi verildi. Düzenlenen törene İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, yönetim kurulu üyeleri, Hakim Murat Aydın, eşi Hakim Gülay Aydın, YARSAV Genel Sekreteri Hakim Ayşe Sarısu Pehlivan, hakim, savcılar ve avukatlar katıldı. Törende konuşan İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, şöyle konuştu:

“Hakim Murat Aydın’ın yapmış olduğu başvurular, vermiş olduğu kararlar neticesinde HSYK tarafından Trabzon’a atandı. Çok başarılı olan görevini layıkıyla yerine getiren, yargı bağımsızlığı için mücadele eden ve baromuza da büyük katkılar sunan hakimlerin atanmasını kabul etmek mümkün değildir. Böyle başarılı hakimlerimizin daha iyi görevlere getirilmesi gerekirken adeta meslekten soğutacak, psikloljik baskı yaratacak bu tür atamaları şiddetle eleştiriyoruz. Ülkemiz malasef yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü anlamında daha da kötüye gitmektedir. Özellikle bağımsız kuruluşların yapmış olduğu raporlama çalışmaları sonucunda ülkemiz hızla hukuksuzluğa ilerlemektedir. Bu anlamda sürekli HSYK’nın yapısını eleştiriyoruz, eleştirmeye de devam edeceğiz. Özellikle son dönemde torba yasalarla yargı bağımsızlığı sağlıyoruz denilerek HSYK’nin yapısı yürütme organının eline geçmekte olduğun görüyoruz. Adeta HSYK’nın içindeki 10 kişiden 7’sini, yürütme organı dolaylı yoldan belirliyor. Bu anlamda HSYK’nın başında Adalet Bakanı ya da Adalet Bakanı Müsteşarı olmadan toplantı dahi yapılamıyor. İkisi de istifa etmeli. Biz uzun yıllardan beri hukukçular bunu eleştiriyoruz. HSYK’nın idari ve mali açıdan özerk hale getirilmesini ve Adalet Bakanı ile müsteşarını oradan uzaklaştırlmalıdır. Malasef ki ülkemizdeki siyasiler her zaman mesleğimizi ötekileştirmek için ellerinden gelen çabayı her zaman göstermişlerdir. Hele bu iktidar zamanında mesleğimize yapılan saldırılar, hukuksuzluklar tavan yapmıştır. Hukukçular başta olmak üzere bütün görevlileri hukukun üstünlüğünün, yargı bağımsızlığının sağlanması noktasında özveri ile çalışmaya davet ediyoruz.”

http://gazetemanifesto.com/2016/06/07/hakim-ve-savcilardan-hsyk-kararnamesine-sert-elestiri/