Habur Sınır Kapısı yeniden açıldı

Güvenlik gerekçesiyle 14 Aralık'tan itibaren araç geçişlerinin yapılamadığı Habur Sınır Kapısı'nda yeniden araç geçişi başladı.

Habur Sınır Kapısı yeniden açıldı

Güvenlik gerekçesiyle 14 Aralık’tan itibaren araç geçişlerinin yapılamadığı Habur Sınır Kapısı’nda yeniden araç geçişi başladı. İlk etapta, bozulma ihtimali yüksek ürünleri taşıyan TIR’lara öncelik verildi. Sınırın iki tarafında 10 bini aşkın araç ve yolcular mahsur durumda bulunuyor.

Konvoylar halinde TIR’ların, askeri araçların eskortluğunda güvenlikleri sağlanarak geçişleri yapılıyor. Araçların, ilçe merkezinden değil, yeni yapılan çevre yolundan ulaşımları sağlanıyor.

Şırnak Vali Yardımcısı Ali Arıkan, Habur Sınır Kapısı’nda geçişlerin başladığını belirterek, “Araç geçişleri devam edecek. Karşı taraftan da geçişlerin başlamasını sağlamaya gayret ediyoruz” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, dün Habur Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulunmuştu. Tüfenkci, ilk kez hizmete alınan mobil x-ray cihazı ve gümrük sahasında yürütülen çalışmalar hakkında Şırnak Valisi Ali İhsan Su ve diğer mülki idarecilerden bilgi almıştı.

Sınır kapısı tehdidi

Bu arada, Barzani’ye yakın kaynaklar PKK’nin Habur Sınır Kapısı’na giden herkes “hedef” olarak belirlediğini aktarmaya başladılar.

Rudaw’ın haberine göre, Botan Demokratik Halk İnisiyatifi’nden yapıldığı söylenen yazılı açıklamada, “Bu katliam ortamında hiçbir şey olmamış gibi bu ticareti yapan ve bu ticari sahada bulunan tüm şirket ve şahıslar bu katliama ortak olacaktır. Buradan uyarıyoruz; Türk sömürgeciliğinin açacağı bu sınır kapısına giden herkimse hedefimiz olacaktır. Aksi takdirde olacaklardan biz sorumlu olmayacağız.
Habur sınır kapısında bu ticareti yapan yurtsever insanlarımız da bu katliama seyirci kalmayarak bu ticaret kapısında çalışmamalı iş bırakmalı. Katliamların yaşandığı bu süreçte bu kapıda çalışmak ihanetle eşdeğerdedir.” denildiği haberleştirildi.