Güney Kore'de yüz binlerce kişi sokakta

Cumhurbaşkanının istifasını isteyen yüz binlerce Güney Koreli sokakları doldurdu.

Güney Kore'de yüz binlerce kişi sokakta

Güney Kore’de cumhurbaşkanı Park Geun-hye’nin istifasını isteyen yüz binlerce Güney Koreli üst üste 4. hafta sokakları doldurdu. Yolsuzlukla suçlanan devlet başkanı cumhurbaşkanına karşı halkın öfkesi bitmek bilmiyor.

Ülkeyi karıştıran skandala göre geçmişte Rus Çarı’na siyasi meselelerde fikir veren ve doğaüstü güçlere sahip olduğunu iddia eden Grigori Rasputin’e benzetilen Choi Soon Sil’in devlet başkanının önemli konuşma metinlerini kaleme aldığı ortaya çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Park Geun-Hye’nin yakın arkadaşı Choi Soon-Sil’in, cumhurbaşkanı ile olan yakın ilişkisini kullanarak iş adamlarından kendi vakfı için yaklaşık 9 milyon dolar bağış topladığı ve bunu kendi zimmetine geçirdiği ortaya çıkmıştı. Ayrıca kasım ayı başında tutuklanan Choi Soon-Sil’in, devlet sırlarına da vakıf olduğu da belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Park Geun-Hye olanlar yüzünden özür dilemiş olsa da Güney Koreliler sadece özürle yetinecek gibi görünmüyor.

Skandalın, Park’ın Güney Kore’de gelecek yıl yapılacak genel  seçimlerden önce popülaritesini önemli ölçüde azalttığı belirtiliyor. Bazı  muhalefet partileri de Park’a istifa çağrısında bulunuyor. Anketler Park’a kamuoyu desteğinin  %5’e  kadar düştüğünü gösteriyor.