Güney Kore, Samsung'un 'ticari sır'ları için 76 işçinin ölümüne göz yummuş

Samsung "ticari sırlarını korumak" için tehlikeli kimyasalların kullanıldığını gizlemiş.

Güney Kore, Samsung'un 'ticari sır'ları için 76 işçinin ölümüne göz yummuş

Samsung’da çalışan 200’ün üzerinde ciddi hastalığı olan işçi, şirkete karşı dava açmış. Ancak AP’nin araştırmalarına göre Güney Kore yetkilileri, şirketin “ticari sırlarını korumak” için tehlikeli kimyasalların kullanıldığını gizlemiş.

Habere göre şirkette çalışan çoğunluğu 20’lerinde ve 30’larındaki 76 işçi hayatını kaybederken, hasta işçilerde lösemi, lupus, lenfoma ve multipl skleroz gibi ağır hastalıklar görüldüğü söyleniyor.

Güney Kore’de işçilerin büyük şirketlerden tazminat almasının çok zor olduğu görülürken, hükümetin şirketleri koruduğu ve şirketlerin çıkarları için işçilerin haklarını ihlal ettikleri görülüyor.

Şirketlerin işçilere susmaları karşılığında yüklü miktarda para önerdikleri de aktarılıyor.

Samsung işçileri ve ailelerin konuyla ilgili yorumları şu şekilde:

Park Min – Sook (43): Eskiden Samsung’da çipler üzerine çalışan Min-SooK, şimdi göğüs kanseriyle mücade ediyor.

“Burada insanların hayatları kazıklara bağlanıyor. Samsung, dünyadan habersiz çocukları buraya getirdi ve para her şeymiş gibi davrandı Onları işe yaramayan kaplar gibi kullandı.”

Hwang Sang-Gi: Sang-gi, 22 yaşında lösemiden ölen eski Samsung işçisi Hwang Yu-mi’nin babası. Hwang, Samsung işçilerinin haklarını koruması için bağımsız bir platform kurdu:

“Samsung bana sessiz kalmam için 864 bin dolar önerdi. Amaçları oğlumun meslek hastalığı yaşadığını reddetmem ve harekete geçmememdi.”

Park Won-Hee (42): Eski Samsung işçisi Park, geçirdiği deri veremi rahatsızlığından dolayı düzenli bir iş bulamıyor.

“Evim hükümet tarafından sübvanse edildi. Çocuğum çok küçük. Kızkardeşlerimden yardım istedim bana paralarının olmadığını söylediler. Samsung’dan tazminat alamayanlar için kötü hissediyorum. Şu anda çok acil bir durumdayız ve çocuğuma iyi bir gelecek sağlamam gerekiyor.”