Güney Çin Denizi'nde Çin ve Rusya'dan ABD'ye gözdağı

Çin ve Rusya deniz kuvvetleri Güney Çin Denizi'nde askeri tatbikat yapacakları bildirildi.

Güney Çin Denizi'nde Çin ve Rusya'dan ABD'ye gözdağı

Çin ve Rusya deniz kuvvetlerinin Eylül ayında Güney Çin Denizi’nde müşterek askeri tatbikat yapacakları bildirildi. İki ülke en son geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Japon Denizi’nde ortak tatbikat yapmıştı.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yang Yujun, bugün düzenlenen basın toplantısında, Çin ve Rusya arasında varılan mutabakat gereğince, iki ülke deniz kuvvetlerinin Eylül ayında Güney Çin Denizi’nde ortak askeri tatbikat düzenleyeceklerini duyurdu.

IMG_0204redBunun iki ülkenin Güney Çin Denizi bölgesindeki ilk ve olağan tatbikatı olacağına dikkat çeken Yang, tatbikatın Çin-Rusya kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerini sağlamlaştırmayı, iki ordu arasındaki işbirliğini derinleştirmeyi ve deniz kuvvetlerinin güvenlik tehdidiyle ortaklaşa mücadele kabiliyetini güçlendirmeyi amaçladığını dile getirdi.

Yang tatbikatın herhangi üçüncü tarafı hedef almadığını ve bunun bölgesel barış ve istikrar için faydalı olacağını vurguladı.

Öte yandan son dönemde bölgede askeri tatbikatlarını artıran Pekin yönetimi, bölgedeki egemenlik sorununa taraf Filipinler’in başvurduğu davaya ilişkin Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin kararı öncesinde 5-11 Temmuz arasında tartışmalı Güney Çin Denizi sorununda askeri tatbikat yapmıştı. Çin ordusu ayrıca, askeri tatbikat nedeniyle, Güney Çin Denizi’ndeki bir bölgeye 19-21 Temmuz arası olmak üzere 3 gün seyahat yasağı koymuştu.

Son birkaç haftadır gerginliğin had safhada olduğu bölgede iki ülkenin bu hamlesinin ABD ve bölgede ABD ile birlikte hareket eden Filipinler, Vietnam, Brunei ve Tayvan gibi ülkelerin nasıl bir tepki ile vereceği merak konusu.