Gümüşhane Üniversitesi rektörünü ikiye katladı: "Büyük yük ama..."

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, 16 fakülteye dekan, 3 yüksekokul ile 2 enstitüye de müdür vekilliğiyle rekor kırdı.

Gümüşhane Üniversitesi rektörünü ikiye katladı:

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, 10 kişilik yönetim kurulunun 8’inde adının bulunmasıyla Türkiye’nin gündemine oturan Gümüşhane Üniversitesi rektörünü ‘ikiye katlayan’ sayıda dekan ve müdür vekilliğiyle geride bıraktı.

15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi ardından 1577 fakülte dekanının istifasından sonra YÖK, çoğunlukla vekaleten görevlendirme yaptı, bazılarında asaleten atamalar da oldu. Bazı rektörler ise dekan vekilliğini üstlenirken, ortaya ilginç tablolar çıktı. Gümüşhane Üniversitesi’nde rektörün fakültenin de dekan vekilliğini üstlenmesi konuşulurken Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ rekoru elinde tutuyor. Kendisi de vekil Rektör olan Prof. Dr. Bağ, 16 fakültenin dekan vekilliğini yürütürken, aynı zamanda 3 yüksekokul ve 2 enstitünün de müdür vekili. Rektör Bağ, şunları söyledi:

“Üniversitemizde FETÖ operasyonu sonrası tutuklamalar oldu. Rektörümüz (Prof. Dr. Hüseyin Bağcı) görevden alındıktan sonra ben göreve geldim. Benim göreve getirilme nedenim FETÖ ile mücadele. Cumhurbaşkanımızın onayı ile verilmiş bir karar. Bunu sürdürürken de dekanlıkların üzerimde tutulmasının bu mücadelede daha sağlıklı olacağı vurgulandı. Eğitimi kesinlikle aksatmıyoruz. Her yönetim kuruluna kendim katılıyor, her şeyi takip ediyor, ilgileniyorum. Büyük yük ama yapmak zorundayım. Bu konuda YÖK’e isim göndermedim. Uygun zamanda elbette görevlendirme yapılır.”

İşte Rektör Bağ’ın ‘Türkiye rekoru’nu elinde bulunduran sorumluluk tablosu:

Fakültede profesör yok

Dekan vekilliğinde rekora giden bir isim de Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun. Toplam 12 olan fakülteden 7’sinde dekan vekilliği yapan Prof. Dr. Coşkun, şöyle konuştu:

“Dekanların asaleten atanması için YÖK’e isimleri önerdik. Dekan vekili olarak göreve başlayanlar oldu. Benim dekan vekili olduğum fakülteler için önerecek, çalışmaya uygun bulmadığımız isimler olmuş olabilir. Bu durumun ortaya çıkmasındaki diğer bir neden de profesör olmaması. Örneğin İslami Bilimler Fakültesi’nde profesör yok.”

Bir çok üniversitede durum aynı

Skandal tablo yalnızca bu üç üniversiteyle sınırlı da değil. Türkiye’nin bir çok ilinde de ‘süpermen’ rektörleri bulunan üniversite yönetimleri bulunuyor. İşte bilinen örnekler:

4 Fakültede dekan vekili olanlar: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan
3 Fakültede dekan vekili olanlar: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu