Görmez yeni düşmanı buldu: Bugünkü barbarlığın sorumluları Müslümanlar değil Moğollar

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, IŞİD ve El Kaide gibi cihatçı terör örgütlerinin ideolojik temellerini ve bu örgütlere sağlanan desteği görmezden gelerek sorumluluğun "Müslümanlarda değil Moğollar'da" olduğunu iddia etti.

Görmez yeni düşmanı buldu: Bugünkü barbarlığın sorumluları Müslümanlar değil Moğollar

İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde yapılan bir sergi açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bir kez daha IŞİD ve El Kaide gibi cihatçı terör örgütlerinin ideolojik temellerini ve Türkiye, Suudi Arabistan, Katar gibi ülkelerin bu örgütlere sağladığı desteği görmezden gelerek sorumluluğun “Müslümanlarda değil Moğollar’da” olduğunu iddia etti.

İslam coğrafyasında olup bitenlere son derece üzülüyormuş

Zor bir süreç geçirildiğini ifade eden Görmez, “Bu vesile ile içinden geçtiğimiz bu zor süreçlerde bir hususa dikkat çekmek istiyorum. İslam coğrafyasında olup bitenler hepimizi son derece üzüyor. Çünkü binlerce, yüzbinlerce insan katlediliyor. Bütün bunlar olurken bir şey daha oluyor, medeniyet katlediliyor. İslam medeniyeti adeta yağmalanıyor. Belki de İslam medeniyeti tarihte belki de ikinci defa Moğol istilasından sonra bütün müzeleriyle, antik kentleriyle, değerleriyle, kültürel mirasıyla adeta yok olmakla karşı karşıya olduğu bir zaman diliminden geçiyoruz. Sadece İslam medeniyetine ait eserler değil, sadece Emevilerin, Abbasilerin, Memlüklerin, Osmanlıların ortaya çıkardığı, bütün insanlığa miras olarak bıraktığı eserler değil, İslamdan önce bu topraklarda özellikle bugün çatışmaların yaşandığı küresel güçlerin bir çatışma alanı haline getirdiği İslam coğrafyasında 3 ilahi dinin kaynak olarak ortaya çıktığı topraklar aynı zamanda. Nice eserler yine bu topraklardan çıkmış bir takım barbarlıklarla yok ediliyor” diye konuştu.

Görmez’in konuşmasında selefi cihatçılığın ideolojik kaynaklarına ve Türkiye gibi ülkelerin desteğinin yanı sıra sık sık gündeme gelen Diyanet fetvalarının da cihatçı terörist örgütlerin yaptıklarıyla paralelliğini de görmezden geldi.

“Moğollar, İslam coğrafyasını işgal ettiğinde nasıl ki nehirler kan ve mürekkep aktı…”

Görmez konuşmasında devamla, “Moğollar, İslam coğrafyasını işgal ettiğinde nasıl ki nehirler kan ve mürekkep aktı, bugün nice yazma eserler, kütüphaneler yok ediliyor. Bütün dünyaya mesaj olsun diye bir ifade kullanmak isterim. Herkes bilsin ki bu barbarlık İslamın eseri değildir. Öyle olsaydı Müslümanlık ve İslamlık kendisinden önceki tüm medeniyetlere ait o kültürel mirası bugüne kadar koruyup geleceğe emanet etmezdi. Bilhassa son 10 yıllarda bu coğrafyanın küresel güçlerin çatışma alanına getirilmesinden sonra bu çatışma alanlarında cehaletin ve şiddetin gölgesinde yetişen bu barbarlığın hiç kimse İslamın eseri olduğunu söyleyemez. Böyle bir zor dönemden geçiyoruz” cümlelerini kullandı.