Gökyüzü tutkunları bu gece uyumayacak

Dünya'nın uydusu Ay, bugün gezegenimize en yakın konuma geçecek ve ‘Süper Ay’ denilen gökyüzü olayı gerçekleşecek.

Gökyüzü tutkunları bu gece uyumayacak

Bugün Ay’ın, Dünya’ya en yakın konuma gelmesi beklenen doğa olayı ile ilgili NASA’dan yapılan açıklamada, sadece 2016’nın değil, aynı zamanda 21. yüzyılın da en yakın dolunayı olacağı belirtildi.

Hürriyet‘te yer alan habere göre, Ay, 25 Kasım 2034’e kadar dünyaya bu yakınlığa gelmeyecek ve dolunay 68 yıl sonra ilk kez yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha ışıklı görülecek.

Ne zaman izlenecek?

14 Kasım gecesi, Türkiye saatiyle 4.30 sularında (GMT 1.30) Güneş ve Ay tam hizalı olacak; ondan sadece iki saat önce 2.30’da (GMT 11.30) da Ay Dünya’ya en yakın noktada olacak, 356.500 km kadar. Bu iki saatlik kısa süre nedeniyle yirmibirinci yüzyılda Ay’ın en yakın olduğu tarih 14 Kasım olmuş oluyor, yani en azından şu ana kadar.

Öte yandan atmosferdeki kırınım etkisinden dolayı Ay’ın en büyük göründüğü an doğarkenki hali olacak. Yani gün batımında. Gözlem için en uygun an da bu an olacak.

‘Süper Ay’ nedir?

Eliptik yörüngesi nedeniyle Dünya’ya olan mesafesi değişen Ay, yörüngesinin Dünya’ya en yakın olduğu noktasından dev ve parlak bir küre gibi beliriyor.
Ay, Yerberi’de Dünya ile arasındaki mesafeyi yaklaşık 355 bin kilometreye indirirken, en uzak olduğu Yeröte’de bu mesafe yaklaşık 405 bin kilometreye çıkıyor. Dünya ile Ay arasındaki normal mesafe ise 384 bin 400 kilometre.

Nasıl izlenecek?

“Süper Ay” olayı şehirden uzak, ışığın fazla olmadığı yerlerde herhangi bir ekipmana ihtiyaç duymadan canlı olarak izlenebilecek. Ay, her zamankinden daha parlak ve büyük olacağı için bir fotoğraf makinesi, teleskop veya kameraya ihtiyaç duymadan doğrudan çıplak gözle takip edilebilecek.