Göçmenlerin trajedilerinin boyutları ancak hayal edilebilir

İzmir Valiliği ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından açıklanan göçmen verileri trajedinin boyutlarını ancak tahmin etmemize yarıyor.

Göçmenlerin trajedilerinin boyutları ancak hayal edilebilir

Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın yayınladığı rapora göre 31 Aralık 2015 ve 3 Ocak 2016 tarihleri arasında Ege Denizi’nde 732 göçmen kurtarıldı.

Düzensiz göçle mücadele faaliyetleri kapsamında yayınlanan rapora göre uyrukları Afganistan, Suriye, Irak, Pakistan, Bangladeş ve Filistin olmak üzere 732 düzensiz göçmen kurtarıldı. Bu sayının 4 gün içinde olması dikkat çekiyor.

İzmir Valiliği’nden verilen bilgiye göreyse 2015 yılında gerçekleşen 2280 ‘düzensiz göç’ olayında toplam 86 bin 462 göçmenin kurtarıldığı, 143 göçmen kaçakçısının yakalandığı belirtiliyor.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, “Bir önceki yıla göre kurtarılan göçmen sayısında yüzde 570 artış görülmüştür. İzmir ili sınırlarında ise gerçekleşen 572 adet düzensiz göç olayında toplam 24 bin 100 göçmen kurtarılmış, 33 göçmen kaçakçısı yakalanmıştır. Denizlerimizde düzensiz göç olaylarının yüzde 96,7’si Ege Denizi’nde meydana gelmektedir. Yapılan müdahaleler neticesinde çok sayıda sonu ölümle sonuçlanabilecek trajik olayın önüne geçilmiştir. İcra edilen arama kurtarma faaliyetleri sayesinde yıl genelinde günde ortalama 156 kişi kurtarılmıştır.” deniliyor.

Bunlar sadece müdahale edilen vakaların sonuçları olmakla birlikte gerçekte yaşananların sonuçlarını tam olarak bilmek mümkün görünmüyor. Kurtarıldığı söylenen göçmenlerin geldikleri ülkelere bakıldığında emperyalizmin ve işbirlikçilerinin yarattıkları acıların sonuçları ile karşı karşıya olduğumuz söylenebilir. Demokrasi nutuklarının bu bölgelerdeki insanlara tek vaadinin bir ölüm yolculuğu olması gerçeğiyle karşı karşıyayız.