Gericilerin Halep sahtekarlıkları: İşte ortaya çıkan yalan paylaşımlar

Gericiilerin Halep üzerinden yaydıkları yalanların hepsi ortaya çıkıyor.

Gericilerin Halep sahtekarlıkları: İşte ortaya çıkan yalan paylaşımlar

Suriye iç savaşında Suriye Ordusu’nun geçtiğimiz gün Halep kentinin bütününde kontrolü ele geçirmesiyle birlikte büyük bir dezenformasyon ve yalan şebekesi harekete geçti.

Özellikle sosyal medya ve basında Halep’te yüz binlerce sivilin sıkıştığı, Rus ve Suriye uçakları tarafından sürekli bombardımana tabi tutularak sistematik bir biçimde katledikleri bilgisi farklı kaynaklardan sürekli paylaşılıyor.

Cihatçı örgütlerin ve militanların dahi yenilgilerini kabul ettikleri ve Suriye Devleti’ne teslim oldukları bir ortamda, ülkemizde de dahil olmak üzere cihatçıların destekçileri bu yalan makinasını çalıştırarak, Suriye Ordusu’nun cihatçı çetelere karşı meşruiyetini kırmaya çalışıyorlar.

Oysa ki Halep’te dün itibariyle ateşkes ilan edildi, cihatçı militanlar dahil olmak üzere çatışma olan bölgelerde cihatçıların yakın zamanda kendilerine kalkan olarak kullandıkları sivillerin tahliyesine başlandı. Bu gerçekler dünya üzerinde herkes tarafından görülebilmesine rağmen radikal İslâmcı gruplar, El Kaideciler’in destekçileri ve cihat özlemcileri susmuyor.

Dün sosyal medyada paylaşılan ve aslında dezenformasyon oldukları açığa çıkan paylaşımlardan bazılarını okurlarımız ile paylaşıyoruz.

Lübnanlı gazeteci Dima Sadek tarafından Twitter’dan paylaşılan ve Halep’te katliam olduğu söylenen bir fotoğraf aslında 2007 yılında Pakistan’da Benazir Butto’ya yapılan bombalı saldırının fotoğrafı

“Halep’te katliam var” diye paylaşılan fotoğraf

Fotoğrafın aslı 2007’de Pakistan’daki bombalı saldırıya ait

Halep’te ailesini kaybeden çocuğun dramı olarak pazarlanan fotoğraf, bir müzik klibinden alınmış. “It’s not Hollywood” (Bu Hollywood değil) ibaresiyle paylaşılan fotoğraf gerçek bir sahtekarlık ürünü.

“Ailesi öldürülen ve yaşamak için koşan çocuk” diyerek paylaşılan fotoğraf

Oysa ki fotoğraf bir müzik klibinden alınmış

2014 yılında IŞİD’in Halep’te 50 mahkumu katlettiği fotoğrafı bugün Suriye Ordusu Halep’te yapmış gibi gösteren ise gazeteci yazar olduğu söylenen Adem Özköse.

Adem Özköse’nin paylaşımı

 

 

 

Fotoğraf aslında 2014 yılında IŞİD’in yaptığı bir katliama ait

Bir başka sahtekarlıkta da, ağır silahlardan çıkan mermilerin hedefi olarak kafasının arkası tamamıyla yok olmuş cansız bir bebeğe, babasının vedasının yer aldığı fotoğraf var. Halep’te kaydedildiği öne sürülerek sosyal ağlarda servis edilen fotoğraf, aslında Gazze’deki İsrail saldırganlığının 2014 yılındaki marifetlerinden biri.