Gazeteciye "vali karşısında bacak bacak üstüne atma" gözaltısı

Yüksekova Haber Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Zeki Dara, Hakkari Valisi Yakup Canbolat’ın karşısında bacak bacak üstüne attığı için gözaltına alındı.

Gazeteciye

Yüksekova Haber Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Zeki Dara, Hakkari İl Müftülüğü tarafından düzenlenen Kutlu Doğum Haftası etkinliğinde Hakkari Valisi Yakup Canbolat’ın karşısında bacak bacak üstüne attığı için gözaltına alındı.

Bianet’e konuşan Dara, bölge genelinde çatışmaların başladığı dönemden bu yana, yedi sekiz aydır gazetecilerin sağlıklı şekilde işlerini yapamadıklarını belirterek yaşanan gelişmeleri şöyle aktardı:

“Vali var, Kuran okunuyor”

“Dün bir arkadaşımla birlikteyken belki yerel haber çıkar düşüncesiyle etkinliği takip etmeye karar verdim.

Ben bundan üç yıl önce dizimden bir ameliyat geçirdiğim için uzun süre ayakta kalınca ağrılarım başlıyor. O nedenle boş bulduğum bir yere oturdum.

O sırada gayri ihtiyari bacak bacak üstüne atmışım. Aradan bir dakika geçmeden Vali’nin bir koruması yanıma gelerek ‘Sen Vali’nin karşısında nasıl bacak bacak üstüne atarsın?’, ‘Kuran okunurken böyle oturulur mu?’ diye tepki gösterdi.

Ardından dört koruma daha yanıma geldi ve beni yaka paça salondan çıkarttılar. Bu esnada ağzımı kapatıyorlardı ve kollarımı şiddetle bastırıyorlardı.

Bu sırada ben görmedim ama bazı arkadaşlar Vali’nin gözaltına alınmam için doğrudan talimat verdiğini söylediler.”

“Karakola götürün” talimatı

“Salondan çıkardıktan sonra basın kartlarıma baktılar. Farklı yerlere görev yaptığım için beş-altı ayrı kartım var. Bu arada Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) kartımı gördüler ve ‘Bu da ne?’ dediler. Sanki o kartı görünce ‘Biz kime çattık’ der gibi bir ifade vardı yüzlerinde.

O sırada telsizden ‘karakola götürün’ talimatı geldi.”

Dara karakolda tutanak tutulmasının ardından serbest bırakıldı.