Fransız L’Express dergisi Erdoğan'ı kızdıracak: Erdoğan, Türk tehlike

Fransız haftalık haber dergisi L’Express, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı kapak konusu yaparak, ‘Erdoğan, Türk tehlike’ başlığını attı.

Fransız L’Express dergisi Erdoğan'ı kızdıracak: Erdoğan, Türk tehlike

Fransız haftalık haber dergisi L’Express, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı kapak konusu yaparak, ‘Erdoğan, Türk tehlike’ başlığını attı.

Bu hafta yayınlanan derginin son sayısında, Türkiye’ye geniş bir yer ayrılarak Erdoğan’ın ülkeyi gitgide daha da otoriterleşen bir rejime doğru sürüklediği vurgulandı. Derginin Türkiye temsilcisi muhabirlerinin yazdığı dosyada, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘ipe çekilmesi’, basın özgürlüğünün gitgide zayıflaması, orduyla ilişkiler, kadın hakları, çözüm sürecinin son bulması ve Türk Hava Yolları’na yönelik makaleler yer aldı.

Guillaume Perrier imzalı ilk makalede, Davutoğlu’nun ‘ustası tarafından aşağılandığı’ yorumu yapılarak, “Saray tarafından kurban edilmiş Türk başbakan kameraların önünde kendi istifasını açıklamaya zorlandı” deniliyor.

“Erdoğan’ın ‘Hoca’ dediği bu eski akademisyen 10 yıldan bu yana‘Sultan’ın yanında sadık bir duruş sergiliyor” diyen L’Express, Davutoğlu’nun dış politikanın mimarı ve ‘suçları üstüne alan’ biri olarak Erdoğan’a ‘hizmet etse’ de, ‘başkanlık‘a takıntılı Erdoğan tarafından görevden alındığı yorumunu yaptı.

‘Her şeyi keyfince yönetiyor’

Erdoğan’ın tüm gücü elinde toplayacak başkanlık sistemine geçilmesini planladığını L’Express, “Zaten tek başına yönetiyor, duvarlarla çevrili, bin odalı ‘Ak Saray’ında, sadece en yakın çevresinden insanların girebildiği yerde: Kızı Sümeyye, enerji bakanı olan damadı Berat Albayrak, en başından beri sadık birkaç kişi ve gayretkeş bir danışmanlar ordusu. Kimse itiraza cüret etmiyor” diyor.

Ancak Erdoğan’la ilgili sert yorumlar bununla da sınırlı değil. “Her şeyi keyfince yönetiyor. Kadınların hayatına burnunu sokuyor tıpkı Merkez Bankası’nın para politikasında ya da medya patronlarına gazetecilerini işten çıkarma emri vermesinde olduğu gibi. ‘Usta’ güçler dengesine hükmediyor. Ama hoyratlığı onu izole etti. Kanlı darbeleri ve kapıları çarpması uluslararası sahnede kredisine zarar verdi” diyen Express, Davutoğlu’nun da bu yolda Erdoğan’ın ‘yol arkadaşlarının uzun listesinde yer alan son kurbanı’olduğunu kaydetti.

‘Ülke paranoyayla sallanıyor’

Bu noktada Erdoğan’ın AKP’nin kuruluşundan bu yana yanında yer alan‘dava arkadaşları’yla zaman içinde nasıl uzaklaştığını anlatan dergi, ardından Gezi Parkı eylemlerinin alevlendiği 2013 yılına ışık tuttu.

L’Express, “2013’te Gezi Parkı’ndaki eylemlerin takip ettiği baskı dalgası altı ölüm ve 5 binden fazla gözaltıyla Türkiye politik şiddetle sarsıldı. Öğrenciler, kadınlar, ekolojistler, azınlıklar erkin ve Erdoğan’ın trollerinin hedefi haline geldi… Erdoğan’ın arkasında‘gizemli faiz lobisi’ni gördüğü Gezi Parkı ayaklanmasıyla Türkiye yaygınlaştırılmış bir şüphe devrine girdi. Ona göre, ülke binlerce komplonun saldırısı altındaydı: Uluslararası finans, Şiiler, Türk Hava Yolları’nı kıskanan Lufthansa, Osmanlı İmparatorluğu’nu parçaladığı gibi Türkiye’yi bölmek isteyen Avrupa Birliği… Sarayın mutfağında, bir çeşnici ordusu cumhurbaşkanına servis edilmeden önce tabakları kontrol ediyor. Ülke paranoyayla sallanıyor. İslamcılar bile otokrattan uzaklaşıyor” yorumunu yaptı.

Türkiye’de son yıllardaki siyasi olayların bir panaromasını resmeden L’Express, Avrupa Birliği’yle ve Washington’la yaşanan sorunlar ve açılan ‘mesafe’nin kaynağı olarak da Erdoğan’ı işaret etti: “Özellikle Arap Baharı’nda iddia ettiği gibi bu ‘Türk modeli’yle ülke artık Ortadoğu’da istikrarın örneği değil. Erdoğan’ın baskısı altında kendisi bizzat istikrarsızlaşmanın bir nedeni haline geldi. Diplomasisindeki büyük hırslar, ünlü buyruğu ‘komşularla sıfır sorun politikası’na zarar verdi.”