Fransa'da işçi ve öğrencilerin dayanışması kazandı

Fransız hükümetinin, işçilerin mevcut haklarına yönelik yapmak istediği değişiklik gençlerin örgütlü direnişine takıldı.

Fransa'da işçi ve öğrencilerin dayanışması kazandı

Fransız hükümetinin, işçilerin mevcut haklarına yönelik yapmak istediği değişiklik gençlerin örgütlü direnişine takıldı. Paris’in Cumhuriyet Meydanı’nı 12 gecedir terk etmeyen öğrenci birlikleri, Başbakan Manuel Valls’tan yarım milyar Avro sözü aldı.

İşsizliği azaltma sözü veren Cumhurbaşkanı François Hollande’ın hükümeti, geçen ay çalışma yasalarına esneklik getirecek bir reform tasarısı sundu. Ancak esneklik, mesai saatlerinin artırılması ve işten çıkarılmaların kolaylaştırılması gibi tedbirlerle sağlanmıştı. Sendikalar ve öğrenci birliklerinin protesto çağrısı üzerine binlerce insan sokağa döküldü. Öğrenciler, başkentin kalbindeki Cumhuriyet Meydanı’nda sabahlamaya başladı. ‘Nuit Debout’ (Gece Ayakta) adı verilen hareket, 10. gününde Fransa’nın diğer kentlerine ve komşu ülkelere de yayıldı.

Polisin Cumartesi günü gazlı, coplu müdahalesinde en az 22 eylemci yaralandı. Bunun üzerine Başbakan Manuel Valls, 8 öğrenci derneği temsilcisini görüşmeye davet etti. Dün Hotel Matignon’da kurulan müzakere masasına, eğitim ve çalışma bakanlarıyla oturan Valls, öğrencilere “Hükümet sizi dinliyor. Gençlerin kaygılarını anlıyor” mesajı verdi. İş arayan yeni mezunlar, çıraklar ve öğrencilere toplamda 500 milyon Avro’yu bulan devlet desteği sözü de verdi. Ülkenin en büyük öğrenci derneği UNEF’in başındaki William Martinet, tekliflerden memnun olduklarını, ancak eylemleri desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi. Öğrenciler, tepkiler üzerine yumuşatılan tasarının tamamen iptalini talep ediyor.

http://gazetemanifesto.com/2016/04/05/fransada-yeni-is-yasasina-karsi-gencler-direniyor/