Fransa’da hayat duracak

Tüm Fransa’da gerçekleşen gösterilere, polise göre 68.000, sendikalara göre ise 220.000 kişi katıldı.

Fransa’da hayat duracak

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre; çalışma yasasını protesto etmek için çıkılan greve, yol çalışanlarından, deniz işçilerine, öğrencilerden polise kadar herkes katılıyor. Ülkenin 6 büyük sendika konfederasyonu ve öğrenci sendikalarının çağrısı ile ülke genelinde Salı günü büyük bir yürüyüş düzenledi. Paris, Nantes ve Rennes kentlerindeki gösterilerde çatışma yaşanmıştı. Polis, 8’i silah taşıma gerekçesiyle olmak üzere 87 kişiyi göz altına aldı.

Akşam saatlerinde ise, uzun yol çalışanlarına metro çalışanları eklendi. Tüm Fransa’da gerçekleşen gösterilere, polise göre 68.000, sendikalara göre ise 220.000 kişi katıldı.

Hollande: Vazgeçmeyeceğim

Cumhurbaşkanı François Hollande, Europe 1 Radyosu’na yaptığı açıklamada, “Pek çok hükümet bu baskı yüzünden vazgeçti. Ama ben vazgeçmeyeceğim. Yeterince konuştuk, düzeltmeler yaptık. Reformist sendikalar ve sosyalistlerin çoğunluğu bu reformu destekliyor. Ülke için gerekli olan bu reform geçecek” diye konuştu.

Ancak göstericiler de Hollande kadar kararlıydı. Paris’teki gösteriler saat 14.00’te Ulusal Meclis’in hemen yanındaki Ecole-Militaire’den başladı. Eylemlere sadece Paris’te yaklaşık 55.000 kişinin katıldığı belirtiliyor.

Paris dışında, Nantes, Rennes, Toulouse, Lyon kentlerinde de büyük gösteriler düzenlendi. Nantes, Lyon ve Rennes kentlerinde polis saldırısı gerçekleşti.

Greve Çarşamba sabah itibariyle demiryollarında çalışanlar da katılacak. Metro ve tren hatları, hızlı trenler ve banliyö trenleri çok az sayıda işleyecek. Çarşamba sabahından itibaren ülkede ulaşımın büyük ölçüde aksayacağı öngörülüyor. Grevler Cuma gününe kadar sürecek. Demiryolu grevleri Euro 2016 karşılaşmalarının son bulacağı 11 Temmuz’a kadar belirli aralıklarla tekrar edecek.

Polisler de yürüyor

Bu arada, gösterilere sert saldırısı nedeniyle eleştirilen Fransız polisi de yarın greve çıkıyor. Polis, özellikle CGT sendikasının kendileri aleyhinde hazırladıkları afiş ve göstericilere “orantısız şiddet kullandıkları” yönündeki suçlamalarını protesto edecek.

Ülkede ikinci büyük eylem, 19 Mayıs Perşembe günü Nation Meydanı’ndan Place d’Italie’ye yürüyüş olarak yappılacak.