Fransa'da direniş büyüyor

Yeni iş yasasını protesto eden CGT üyeleri, Uluslararası Rungis Pazarı’na girişi barikatlarla işgal etti.

Fransa'da direniş büyüyor

Yeni iş yasasını protesto eden CGT (General Confederation of Labour) üyeleri başta olmak üzere yüzlerce kişi, Perşembe sabahı Paris bölgesindeki her sene 234 hektarlık bir alanda 12.000 işçinin çalıştığı, 1200 toptancının katılımıyla gerçekleşen ve geçen sene 2.8 milyon ton ürünün satıldığı Uluslararası Rungis Pazarı’na girişi barikatlarla işgal etti. Fransız haber kanalı LCI’den gazeteci Hortense Villate tarafından eylemin amacı “şüphesiz ki ekonominin merkezi olan bir yeri işgal etmek” olarak nitelendirildi.

CGT Air France’dan Miguel Fortéa, AFP’ye yaptığı açıklamada sabah saat 3’ten beri pazara giriş yolunun tamamen bloke edilmiş durumda olduğunu ve olay yerinde yaklaşık bin kişinin bulunduğunu söyleyerek olayı doğruladı. Fortéa, barikatların büyük bir trafiğe yol açtığını ve eylemcilerin pazarın içine girmek üzere olduğunu belirtti.

Valiliğe yakın bir kaynaktan gelen bilgiye göre ise sayıları “300 kişiyi bulmayan ve trafiği olumsuz yönde etkileyen bir topluluk” saat sabah 6’ya doğru barikatları kaldırdı ve meyve-sebze depolarının yakınındaki kavşağa geçerek pazarın ana girişini açtı.

Fransa’da üç aydır protesto edilen El Khomri yasa tasarısı, Pazartesi gününden itibaren senatoda tartışılacak.