Fransa Türkiye’nin izinden: İş yasası yürürlükte

Haftalardır Fransa’yı sarsan ve yaygın genel greve neden olan yeni iş yasası tasarısı dün gece yasalaştı.  Mecliste yasa tasarısı lehine konuşan Fransa Başbakanı Manuel Valls yeni iş yasasının işsizliği engelleyeceğini savundu. “Bu ülke kitlesel işsizliğe çok alıştı” şeklinde görüşünü özetleyen Valls, yasanın ilk halinden bu yana 800’den fazla değişikliğe uğrayarak Meclis’in önüne geldiğini savundu. Yeni... View Article

Fransa Türkiye’nin izinden: İş yasası yürürlükte

Haftalardır Fransa’yı sarsan ve yaygın genel greve neden olan yeni iş yasası tasarısı dün gece yasalaştı.  Mecliste yasa tasarısı lehine konuşan Fransa Başbakanı Manuel Valls yeni iş yasasının işsizliği engelleyeceğini savundu. “Bu ülke kitlesel işsizliğe çok alıştı” şeklinde görüşünü özetleyen Valls, yasanın ilk halinden bu yana 800’den fazla değişikliğe uğrayarak Meclis’in önüne geldiğini savundu.

Yeni yasa neler getiriyor?

Yasa tasarısını Fransa parlamentosundan geçmeden hükümet tarafından onanması ciddi anlamda bir krize neden olurken, yasanın içeriği sendikalar, sol partiler ve öğrenciler tarafından eleştiriliyor. Fransa’da 35 saatlik haftalık çalışma saatini “ortalama çalışma saati” olarak belirleyen yeni yasaya göre Fransa’da işçiler daha uzun saatler çalışacak.

Yeni yasayla birlikte yerel sendikalar ile işletmeler arasında daha uzun ya da daha kısa çalışma saatleri belirlenecek. Yeni yasa ile azami çalışma saati 46 saat olarak belirlenirken, işten çıkarmalar ve maaşlar konusunda şirketlere kolaylıklar sağlanıyor.

Fransa solu ne diyor?

Yasa bugüne değin ciddi tepkilere neden olurken, Fransa solu ve sendikaları yasanın yürürlüğe girmesinin ardından tepkilerini açıkladı. Genel Sendikalar Konfederasyonu (CGT) yaptığı açıklama ile hükümetin büyük bir hataya imza attığını ifade etti. Fransa’nın sosyal haklar konusunda büyük kazanımlara sahip olduğunu ifade eden CGT, büyük eylemlere hazırlanacaklarını duyurdu.

AB destekçisi konumunda olan ve Fransa Komünist Partisi’nin de desteklediği Sol Cephe milletvekilleri de durumu protesto ettiklerini bildirirken, bu yasanın “kabul edilemez” olduğunu ifade ettiler.

Diğer sol partiler de yasayı protesto ettiklerini bildirirken, genel grev çağrısı yinelendi.