Fransa Libya'da savaşa doymuyor

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, uluslararası camianın askeri yardım da içinde olmak üzere Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne destek vermesi gerektiğini savundu.

Fransa Libya'da savaşa doymuyor

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, uluslararası camianın askeri yardım da içinde olmak üzere Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek vermesi gerektiğini savundu.

Dışişleri Bakanı’nın açıklamaları “Arap Baharı” denilen emperyalist müdahale ve ardından gelen askeri harekat ile Muammer Kaddafi’nin devrilmesine giden süreci açan Fransa Libya’nın cihatçılar için bir yuva haline gelmesinden de ders çıkarmamış olduğunu gösteriyor. Libya’yı kurtardığını iddia eden ve her yerde kendisine “teşekkür ettiren” Fransa’nın aradan geçen 5 yılda 3 ayrı hükümetin ortaya çıktığı ülkeye bir kez daha askeri müdahaleyi konuşmaya başlaması dikkat çekiyor.

“Libya’daki cihatçı tehlikesi, hem bölge hem de Avrupa’yı tehdit ediyor”

Ouest-France gazetesinin sorularını cevaplayan Ayrault, “Libya bütün bölge ülkeleri için endişe kaynağı, bu ülkede kargaşa ortamı hızla terörizmi besliyor. Bu tehlike, doğrudan hem bölge hem de Avrupa’yı tehdit ediyor. IŞİD Irak ve Suriye’de geriledi ama Libya’da zemin kazandı. Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin, içinde askeri yardım da olmak üzere gerekli destek talebine cevap verilmesi gerekir” dedi. Libya’daki terör gruplarına yönelik muhtemel askeri müdahale ile ilgili soruyu cevaplayan Ayrault, bunun Libya’dan gelecek talebe bağlı olduğunu kaydetti.

Ayrault, “Bizden tam olarak ne istendiğine bağlı. Bu ülkedeki bütün siyasi sürecin dışına çıkılarak hava bombardımanı düzenlenmesi düşündüğümüz bir seçenek değil” ifadesini kullandı.

Libya’da 3 başlı kargaşa

Önceki gün Trablus hükümeti yanlısı yayın yaptığı belirtilen Neba televizyon kanalı, Er-Reda en-Nevasi isimli birliğe bağlı silahlı grup tarafından basıldı. Bu gelişmeden kısa bir süre önce kanalda Libya Trablus Başbakanı Halife el-Guveyl Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Sirac’ın kentten ayrılmasını istediği yazılı açıklama yayımlanmıştı. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Libya’daki üç siyasetçiye barış sürecine zarar verdikleri ve milli mutabakat hükümeti kurulmasını engelledikleri gerekçesiyle yaptırım uygulayacak.

Mal varlıkları donduruldu

AB Konseyinden yapılan açıklamaya göre, Libya Trablus Başbakanı Halife el-Guveyl, Milli Genel Kongre (MGK) Başkanı Nuri Ebu Sehmen ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’e karşı yaptırım kararı alındı. Ülkede barış sürecine zarar verdikleri ve milli mutabakat hükümeti kurulmasına engel oldukları gerekçesiyle alınan yaptırım kararları doğrultusunda, Libyalı 3 siyasetçinin AB ülkelerine girişleri ve bu bölgede bulunan mal varlıkları donduruldu. Öte yandan UMH Başkanlık Konseyi ise başkent Trablus’ta ilk resmi görüşmelerde bulundu. UMH Başkanlık Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada, devlet kurumlarının birliği ve ayrılık defterinin kapatılması gibi konuların ele alındığı belirtildi.