Fransa boyun eğmiyor! Yeni iş yasasına karşı 300 bin kişi sokağa çıktı!

Fransa’da hükümetin oylama yapmadan meclisten geçirdiği çalışma yasasına karşı işçi ve gençlerin tepkileri büyüyerek devam ediyor

Fransa boyun eğmiyor! Yeni iş yasasına karşı 300 bin kişi sokağa çıktı!
Fransa’da işten atmayı kolaylaştıran yasa tasarısına karşı vatandaşların direnişi sürüyor. Dün (26 Mayıs) Paris, Bordo, Le Havre, Clermont-Ferran, Toulouse, Saint-Nazaire, Rouen, Lyon, Marsilya dahil pek çok şehirde binlerce insan sokaklara indi. Fransa İçişleri Bakanlığı ve Paris Emniyet Müdürlüğü’ne göre, başkent Paris’te 36 kişi olmak üzere ülke genelinde 77 kişi gözaltına alındı. 15 polis memuru ve jandarma yaralandı.
proxy
Paris’in Bastille Meydanı’nda öğleden sonra toplanan göstericiler Nation Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüş esnasında yer yer polis ile eylemciler arasında çatışma yaşandı. Bir grup gösterici, yol güzergahında karşılarına çıkan camları kırarken, polis olaylara göz yaşartıcı gazla müdahale etti.
proxy (1)
Nation Meydan’ının büyük bir bölümü jandarma ve polis tarafından kalkanlı araçlarla kapatılırken, meydanda eylemcilerden bir grup polise çam şişe ve taş attı. Polisin yüksek miktarda göz yaşartıcı gaz atmasına karşılık, gazın etkisi geçtiği anda eylemciler yeniden toplanarak sloganlarına devam etti. Eylemcilerden bazıları çöp tenekesi ve alışveriş arabası yaktılar.
Grevler hayatı durdurdu
Ülke genelinde pek çok sektörde işçilerin greve gittiği Fransa’da, petrol sektöründe 8 rafineriden 6’sının iş yavaşlatma veya tamamen işi bırakmaları nedeniyle akaryakıt istasyonları ya tamamen kapandı ya da çok düşük kapasite ile çalışıyor. Ulaşım grevleri de, limanlarda ve havacılık sektöründe yavaşlamalara neden oldu.