Flaş iddia: Suudi ve Türk subaylar artık savaşta

Türk ve Suudi subayların, cihatçı çeteler ile birlikte Suriye'deki faaliyetlerine dönük çarpıcı iddilar...

Flaş iddia: Suudi ve Türk subaylar artık savaşta

Suriye’de cihatçı terörist çeteleri destekleyen ülkelerin artık asker göndererek savaşta doğrudan yer almaya başladığı bildirildi.

Lübnan’da yayımlanan es-Sefir gazetesi, Amerika ve Fransa gibi Batılı ülkelerin değil, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi bölge ülkelerine mensup askerlerin de Suriye’de destekledikleri cihatçı terörist çeteler ile birlikte savaşa katıldığını bildirdi.

Suriye ordusu ve direniş güçlerinin son 5 gündür Halep’in savunulması için güney cephesinde olağanüstü zorlu bir savaş verdiğini belirten gazete, Halep’in güneyinin Suudiler ile İranlıların yüz yüze savaştığı ilk cephe olduğunu yazdı.

Halep’in güneyindeki çatışmaları yöneten uluslararası operasyon odasında Suudi ve Türk subayların bulunduğunu öne süren gazete Suudi Arabistan ile Amerika’nın da buradaki cihatçı teröristlere çeteler hem nitelik hem de nicelik açısından güçlü bir silah desteği verdiğini kaydetti.

Rusya, daha önce çektiği bağzı uçaklarını yeniden gönderdi

Habere göre Suudiler ile Amerika ve Türkiye’nin bu adımlarına karşılık Rusya da karşı adımlar atıyor. Rusya’nın ateşkes sebebiyle daha önce çektiği 12 Su-24 bombardıman uçağını yeniden Suriye’ye gönderdiği öne sürülüyor.

Haberde ayrıca şu ayrıntılara yer verildi: Halep’in güneyinde çatışmalar geçtiğimiz pazartesi sabah başladı ve son çatışmalar 70 saat boyunca aralıksız sürdü.

Suudi Arabistan, Türkiye, Nusra Cephesi, Ahrar Şam, Türkistan İslam Partisi, 13. Birlik, Aksa Ordusu ve Feylak Şam, 2500 militanla birlikte Halep’in güneyine saldırı başlattı. Bunlardan 167’si öldürüldü.

Silahlı grupların donatılmasında gözlemlenen ciddi değişikliğe, Suudilerin savaşa doğrudan katılmalarına ve Türklerin ve istihbarat servislerinin ve Antakya operasyon odasının varlığına rağmen büyük kayıp verildi.

Suudi ve Türk subaylar artık savaşta

Saha kaynaklarının dediğine göre Suudilerin Suriye’deki savaşlardaki varlığı artık silahlı gruplara silah ve para desteği vermekten çıktı, Suudi subaylar Suriye’nin kuzeyinde fiilen savaşmaya başladı. Suudi subaylar operasyon odasını yönetmek için bu bölgede bulunuyorlar. Suudilerin askeri varlığı geçtiğimiz ayın (mayıs) 27’sinde başladı. Yani Suriye’de ateşkesin ilan edilmesinden sonra. Sahada dinlenen bazı konuşmalar, Türk ve Suudi subaylarının bölgede bulunduğunu teyit ediyor.

Türk ve Suudi subayların varlığı, silahlı grupların taktiklerinin iyileştirilmesinde ve iletişimlerinin klasik orduların prensipleri doğrultusunda şifrelendirilerek düzenli hale getirilmesinde etkili olacak.

Ayrıca onların varlığı ile çatışmaların daha iyi yönetilmesi ve hedeflerin belirlenmesi için keşif uçakları daha fazla  kullanılacak ve silahlı grupların donatılmasının düzeyini arttıracak.

Suudiler binlerce TOW’u soktular

İşte bu şartlarda Suudiler yüklü miktarda TOW füzesini Halep’in güneyine naklettiler.

Haberde yer alan saha kaynaklarının ilettikleri bilgilere göre Nusra, 13. Birlik ve Ahrar Şam, son birkaç gün içerisinde 40’tan fazla TOW füzesi kullandı ve bu rakam sadece Hama kırsalında yaşanan çatışmalara ait.

Habere göre Suudi Arabistan silahlı gruplara verilmek üzere Amerika’dan 960 milyon dolara 13 bin TOW füzesi satın almıştı. Şu an bu füzelerin sadece yüzde 10’u Suriye’ye sokuldu. 20 bin füze de kendi depolarında duruyor.

Türkiye’ye ait toplar Halep’te kullanılıyor

Öte yandan bu çatışmalarda 2500 metre mesafeli Fagot füzeleri de yeni bir faktör olarak görülüyor. Amerika silahlı grupları bu füzelerden yüzlerce vererek donatmıştı. Bu silahları Bulgaristan’dan alan Amerika, Rusya’nın Suriye’deki operasyonlarının başlamasıyla eş zamanlı olarak onları silahlı gruplara ulaştırmıştı.

Zırh delici olan tanesi 30 bin dolar olan bu füzeler, Halep’te insanların olduğu hedeflere ve mevzilere karşı kullanılıyor.

IŞİD’e yakın olan Aksa Ordusu adlı grup, 152 milimetrelik toplar elde etti. Türkiye bu topları, 1950’li yıllarda satın almıştı. Bu toplar şu anda Halep’in güney kırsalında kullanılıyor.