Flaş iddia: Suudi Arabistan'da darbe planları

Suudi Arabistan'daki iktidar mücadelesinin son bir kaç ay içerisinde arttığı ve bazı üst düzey kişilerin ülkenin Yemen'deki askeri müdahalesi ve Suriye'deki olası kara harekatı ihtimaline kızgın oldukları iddia edildi.

Flaş iddia: Suudi Arabistan'da darbe planları

Suudi Arabistan’daki iktidar mücadelesinin son bir kaç ay içerisinde arttığı ve bazı üst düzey kişilerin ülkenin Yemen’deki askeri müdahalesi ve Suriye’deki olası kara harekatı ihtimaline kızgın oldukları iddia edildi.

Fransız haber sitesi Atlantico’ya yazdığı makalesinde Fransız siyaset analisti Alain Rodier tarafından ileri sürülen bu iddiaya göre, düşük petrol fiyatlarının yanı sıra artık asker ve uçak kaybetmeye başladığı Yemen’deki Hutsilere karşı askeri müdahelenin de büyük ölçüde başarısız olması nedeniyle Suudi Arabistan’da işler iyi gitmiyor.

Rodier, Riyad’ın buna rağmen Türkiye ile birlikte Suriye’ye bir askeri operasyon planladığının görüldüğünü söylüyor. Hatırlanacağı üzere son olarak 13 Şubat’ta 30 Suudi savaş uçağı İncirlik Üssü’ne konuşlandırılmış ve TSK de Kuzey Suriye’de YPG’yi top ateşiyle vurmaya başlamıştı.

Suudilerin Suriye’deki bir kara harekatını ancak özel kuvvetleri aracılığıyla yapabileceği çünkü piyade ve zırhlı birliklerinin büyük ölçüde Yemen’deki çatışmalarda ve Irak sınırında görevli olduğu söyleniyor.

Bu durumda ise Suudi güçlerinin Suriye’deki İran Devrim Muhafızları ile karşı karşıya kalacağı konuşuluyor. Rodier, Suudi ve İran güçlerinin Suriye’de açık bir çatışmaya girmesinin ise Ortadoğu’da nelere neden olabileceğini kimsenin tahmin edemeyeceğini ifade ediyor.

Rodier, Suudi ikinci veliaht prensi ve Savunma Bakanı Muhammed bin Salman’ın kabadayılıklarının Suudi kraliyet ailesindeki diğer pek çok üyeyi rahatsız etmeye başladığını vurguluyor. Bu kraliyet üyelerinin Muhammed bin Salman’ın düşüncesiz faaliyetlerinin Krallığı kaosa götürdüğünü düşündükleri ileri sürülüyor.

Sağlık sorunlarıyla boğuştuğu söylenen Kral Salman bin Abdülaziz’in ölmesi halinde tahtta hak iddia edecek pek çok prensin olduğu söyleniyor. Özellikle, Savunma Bakanlığı’na bağlı olmayan Suudi Ulusal Muhafızları’ndan sorumlu bakan Mutaib bin Abdullah bin Abdülaziz’in Prens Salman’ın ihtiraslarını “dindirmek” için istekli olabileceği iddia ediliyor.

Rodier’e göre, Ulusal Muhafızlar’ın başındaki Mutaib’in Başbakan Birinci Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Prens Muhammed bin Nayef ile ittifak kurarak birlikte bir darbeye kalkışabilmeleri mümkün. Bu durumda, darbeye karşı çıkacak olursa, Suudi Silahlı Kuvvetleri’nin de kolaylıkla bastırılabileceği düşünülüyor.