Flaş iddia: "Ankara ile Şam Rojava’yı konuştu!"

Türkiye ile Suriyeli yetkililerin Nisan ayında Cezayir'in arabulucuğunda biraraya geldiğini ve Kürt yönetimini tartıştığı iddia edildi.

Flaş iddia:

Türkiye ile Suriyeli yetkililerin Nisan ayında Cezayir’in arabulucuğunda biraraya geldiğini ve Kürt yönetimini tartıştığı iddia edildi.

BBC Türkçe’ye konuşan Suriye’nin eski Ankara Büyükelçisi Nidal Kabalan, Rojava Federasyonu ilanına tepki gösterek, “özerklik” dahil her konunun müzakere edilebileceğini ancak ülkenin bölünmesine izin verilmeyeceğini söyledi.

Kabalan, “Suriye hiçbir azınlığa devlet içinde devlet sahibi olmaya izin veremeyecektir. Bu, ülkeyi parçalamak demektir. Ülkeyi kantonlara ayırmak kabul edilemez. Bu arada Suriye’nin kuzey ve kuzey doğusunda Kürtler çoğunluk değildir. Araplar’dır çoğunluk. Bu bölgedeki herhangi bir tür özerklik, federasyon sadece Kürtler’in kararı olamaz” diye konuştu.

ABD’yle hareket edenin geleceği olmaz”

Nidal Kabalan, Demokratik Birlik Partisi’ni (PYD) kastederek, “Amerika ve Amerikalılarla birlikte hareket edenlerin bölgede geleceğinin olmadığı” yorumunu yaptı.

“ABD ile PYD arasındaki ilişkiden rahatsız mısınız?” sorusuna Kabalan, “Kesinlikle” cevabını vererek,  “Suriye yönetimi ve bütün Suriyeliler rahatsız. Amerikalılar ve Amerikalılar’la ittifak kuranlar, ülkenin geleceğinde hiçbir pozitif ve yapıcı rol oynayamaz” dedi.

“Suriye, Irak’ın kuzeyinde olanın Suriye’de de olmasına izin vermeyecektir” diyen Kabalan, şöyle devam etti:

“4 ülke bölünmeden özerklilk olmaz!”

“Kürtler’in genel olarak kendi devletlerini kurmak için çabaladığı açık. Türkiye, İran, Irak ve Suriye, aralarındaki en sert anlaşmazlıkların ve hatta çatışmaların olduğu dönemlerde dahi, bağımsız bir Kürt devletinin çıkarlarına aykırı olduğuna dair bir uzlaşma içindeydi. Bu dört ülke, bölünme olmadan Kürtler’e bir tür özerlik vermeyi kabul edebilirler.

Kişisel olarak, Kürtler’in kaygılarının azaltılması için böyle bir tavizin verilebileceğini düşünüyorum. Ancak bu, devletin altı oyulmadan yapılabilir. Ve bu anlaşma, diyalog ve müzakereyle gerçekleştirilebilir. Silahlı mücadeleyle ya da Amerikalılar, Fransızlar, İngilizler vs. ile ittifak ile değil.”

Cezayir’de görüşme iddiaları

Bir süredir kamuoyunda, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin değişebileceğine dair çeşitli iddialar ortaya atılıyor.

Cezayir’de yayım yapan internet haber sitesi Al Watan, Nisan ayı ortasında, Türkiye ve Suriyeli yetkililerin Cezayir’in arabulucuğunda bu ülkede biraraya geldiğini iddia etmişti.

Sitenin iddiasına göre Türkiye, ilişkilerdeki gerilimi azaltmak için Suriye ile ilişkiye geçmek ve Kürt yönetimini tartışmak istemişti.

Mayıs ayının son haftasında Vatan Partisi’nden bir heyet Suriye’de görüşmeler yaptı.

Heyetin başında parti yöneticisi, eski Genelkurmay İstihbarat başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin’in bulunması, heyetin beş üyesinden üçünün asker kökenli olması dikkat çekti.

Heyet, Türkiye’ye dönüşünde yaptığı açıklamada, görüştükleri Suriyeli yetkililerin Türkiye ile iyi ilişkiler geliştirmek istediklerini söylediklerini belirtti.