Flaş iddia: 16 Mart'ta Suriye'nin kuzeyinde Federasyon mu kuruluyor?

Rüdaw'da yer alan habere göre, Rojava Kantonları’nın dağıtılarak, “Kuzey Suriye Federasyonu” adıyla federal bir yapının ilan edileceği iddia edildi.

Flaş iddia: 16 Mart'ta Suriye'nin kuzeyinde Federasyon mu kuruluyor?

Rüdaw’da yer alan habere göre, Rojava Kantonları’nın dağıtılarak, “Kuzey Suriye Federasyonu” adıyla federal bir yapının ilan edileceği iddia edildi.

Rûdaw’a konuşan Yeni Sistem Konferansı Hazırlık Komitesi’nden bir kaynak, 16 Mart’ta Rumelan’da bir konferansın yapılacağını belirterek, konferansta kantonların dağıtılarak, Rojava’da federal bir sistemin ilan edileceğini söyledi.

Konferans bünyesinde bir komitenin kurulacağını söyleyen kaynak, kanton yerine federal bir sistemin kurulmasına yönelik hazırlık yapılacağını ifade etti.

Kaynak ayrıca, 16 Mart’ta düzenlenecek olan konferansa Kürt, Arap, Süryani ve Türkmenler’in de aralarında bulunduğu Suriye’deki tüm oluşumların katılacağını belirtti.

Rojava’nın Amude kentinde bugün, Rojava’da yeni yönetim sisteminin tartışılacağı konferans için hazırlık komitesi kuruldu.

Amude Karşılama Köşkü’nde 13 üyeden oluşan hazırlık komitesinin yaptığı toplantıda; konferansa hazırlık, federalizme onay ve bölgedeki oluşumların kongreye katılımı görüşüldü.

Bir süredir “demokratik federalizmin” Rojava’da kurulması konusunda görüşler belirtilerek, kantonların isminin de “Kuzey Suriye Federasyonu” olacağı söyleniyordu.

KCK de önermişti

PKK’yi de kapsayan Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK), “Federatif bir Suriye’nin daha gerçekçi bir model olduğunu” bildirmişti.

KCK Eşbaşkanı Bese Hozat, “Federatif bir Suriye’nin daha gerçekçi bir model olduğunu” belirten Hozat, “Rojava’nın ise Kuzey Suriye Federasyonu içinde özerk bir bölge olabileceğini” söylemişti.

Hozat, “Kuzey Suriye Federasyonu içinde Arap, Kürt, Türkmen ve diğer halkların da kendilerini ifade edebileceğini, Bayırbucak Türkmenleri’nin de özerk bir yönetimle Kuzey Suriye Federasyonu içinde yer alabileceğini” dile getirmişti.