FKP’de leninistler yönetime bayrak açtı

Fransız Komünist Partisi, 2-5 Haziran tarihlerinde yapılacak 37.Olağan Kongresine hazırlanıyor.

FKP’de leninistler yönetime bayrak açtı

Fransa’da başkanlık seçimlerine yaklaşık bir senelik bir zaman kalmışken Fransız solunun en önemli figürü Fransız Komünist Partisi, 2-5 Haziran tarihlerinde yapılacak 37.Olağan Kongresine hazırlanıyor.

Genel Sekreterliğini Pierre Laurent’ın yaptığı partide yönetim yine sınıftan bağımsız bir dayanışma vurgusuyla kimlik hareketlerinden medet uman, iktidar perspektifinden uzak bir kongre metni yayınladı. Partinin son “komünist” lideri Georges Marchais’nin 1994 senesindeki çekilme kararından sonra parti içerisinde gittikçe sayıları azalan, Ortodokslar olarak anılan, Leninistler ise geçtiğimiz günlerde FKP’yi tekrar bir sınıf partisine döndürmek için kendi kongre metinlerini açıkladılar.

“Yaşasın FKP” (Vive le PCF) adlı bir platform aracılığıyla parti içi muhalefeti sürdüren grubun kongre metninde 5 önemli vurgu bulunuyor; partinin 2017 başkanlık seçimleri için siyasetsiz ittifak projelerinden uzak durması, Yunan emekçilerinin umuduna yeni kemer sıkma politikalarıyla karşılık veren Çipras’a verilen desteğin son verilmesi, AB’nin halk karşıtı politikalarıyla mücadele edilmesi, NATO ve Avrupa’nın savaş güden kuruluşlarından çıkılması ve FKP’nin tekrara bir sınıf partisi haline getirilmesi.

Fransa kamuoyunda bir süredir sol ve komünistler sadece seçim ittifaklarıyla anılıyor. FKP’nin şimdiki yönetimiyse Mélenchon’un adayı olduğu, 2012 başkanlık seçimlerinde yüzde 11,10 oy alan Sol Cephe’ye (Front de Gauche) yeni ortaklar arayışında zira bundan 2 ay önce Jean-Luc Mélenchon bireysel adaylığını Sol Cephe’den habersiz olarak açıklayarak partisini (Sol Parti) ittifaktan çekmişti. Fransa’da gençlerin ve çalışanların yeni iş yasasına karşı direndiği ve hükümete geri adım attırdığı bu günlerde FKP içerisindeki muhalefetin partiyi tekrar sınıf partisi haline dönüştürmekte başarılı olup olamayacağını zaman gösterecek.