Fırat Kalkanı'nda yeni gelişme: Azez Cerablus hattı cihatçıların kontrolüne geçti

TSK destekli cihatçı örgütler Azez ile Cerablus arasındaki bölgeyi ele geçirdi.

Fırat Kalkanı'nda yeni gelişme: Azez Cerablus hattı cihatçıların kontrolüne geçti

TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon hava kuvvetlerince Halep ilinin kuzeyinde 24 Ağustos’ta başlayan Fırat Kalkanı Harekatı devam ediyor.

AA’nın haberine göre, Azez-Cerablus hattının batısında Azez’in komşu ilçesi Çobanbeyli’ye dün Kilis ilinin Elbeyli ilçesinden bir grup TSK zırhlısının girmesiyle hız kazanan harekatın 12. gününde TSK destekli cihatçılar yeni köyleri kurtardı.

Cihatçıların, Çobanbey bölgesinde Tuveyran, Haliliye, Bab Lemon, Hac Veli ve Öküzöldüren köylerini IŞİD’den aldığı bildiriliyor.

Harekatın Cerablus ayağında da Türkiye sınırından güneye 24 kilometre derinliğe inen cihatçı savaşçılar, Fırat Nehri’nin batıya uzanan kolu Sucu Çayı’na ulaşmıştı.

Suriye-Türkiye sınırında kuşak oluştu

Cihatçılar, Cerablus’un batısında bugün Ganime ve Süveyda köylerini de alarak, Çobanbey yönünden gelenlerle aynı anda, sınır hattında kalan son köy olan Kadıköy’ü (El-Kadi) kurtardı.

Türkiye sınırından Suriye içine doğru 3 ila 5 kilometre derinliğe sahip güvenli kuşak, IŞİD’in Türkiye sınırı ile doğrudan fiziki temasını ortadan kaldırdığı iddia ediliyor.

Azez Cerablus hattı YEŞİL: TSK destekli cihatçıların kontrolündeki bölge SİYAH: IŞİD kontrolündeki bölge SARI: Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontorlündeki bölge

Azez Cerablus hattı
YEŞİL: TSK destekli cihatçıların kontrolündeki bölge
SİYAH: IŞİD kontrolündeki bölge
SARI: Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontorlündeki bölge

TSK: ÖSO, 6 köyü daha ele geçirdi

TSK’nin açıklamasına göre Fırat Kalkanı Harekatı’nın 12’nci gününde Tuvayran, Kubba Turkuman, El Kadı, Tall Ar, Es Suveydah, Vukuf ve Tall Battal bölgelerinde teröristlere ait olduğu belirlenen ve yerleri tespit edilen 83 hedef fırtına obüsleriyle vuruldu.

Genelkurmay Başkanlığınca yapılan açıklamada, Fırat Kalkanı Harekatı’nın IŞİD başta olmak üzere terör örgütlerinin yarattığı tehdidi bertaraf ederek hudut güvenliğini artırmak ve Koalisyon Güçlerine destek vermek amacıyla 24 Ağustos’ta başlatıldığı hatırlatıldı.

Harekatın Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları ve Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesinin 51. maddesinde yer alan meşru müdafaa hakkı ile BM’nin IŞİD ile mücadeleye yönelik aldığı kararlar çerçevesinde sürdürüldüğüne işaret edilen açıklamada, Tuvayran, Kubba Turkuman, El Kadı, Tall Ar, Es Suveydah, Vukuf ve Tall Battal bölgelerinde teröristlere ait olduğu belirlenen ve yerleri tespit edilen 83 hedefin fırtına obüsleriyle 293 atış yapılarak tam isabet vurulduğu kaydedildi.

11 mayın, 325 patlayıcı imha edildi

Harekatın başladığı 24 Ağustos tarihinden bu yana toplam 383 hedefe bin 599 atım yapıldığı,11 mayın ve 325 el yapımı patlayıcının (EYP) imha edildiği bildirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Koalisyon Hava Kuvvetlerine ait A-10 tipi savaş uçaklarıyla 13.49’da Cerablus güneybatısındaki silahlı bir DAEŞ mensubuna, 14.30’da Kandurah’ta DAEŞ’e ait içinde teröristlerin olduğu silahlı bir araca ve saat 16.23’te Vukuf’ta içinde DEAŞ teröristlerinin barındığı bir binaya hava taarruzları düzenlenmiştir. Bugün Koalisyon Güçleri desteğindeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından gerçekleştirilen operasyon sonucunda Tuvayran, An Nahdah, Bab Es Sallum, Ganamiyah ve Kubat Turkuman ve El Mutminah köyleri ele geçirilmiştir. Terör örgütleri tarafından kullanılan ve hudut bölgemizde güvenlik riski doğuran Suriye kuzeyinde icra edilen koalisyon harekatına destek veren Türk Silahlı Kuvvetleri, bölgede yaşayan sivil halkın zarar görmemesi için her türlü tedbiri almakta ve bu konuda azami hassasiyet göstermektedir.”