Financial Times: Mınbıc operasyonu ABD-Türkiye ilişkileri için sınav

Financial Times, Mınbıc bölgesini ele geçirmek amacıyla başlatılan harekatın Washington'un Ankara ile ilişkileri için bir sınav olacağını yazdı.

Financial Times: Mınbıc operasyonu ABD-Türkiye ilişkileri için sınav

İngiliz Financial Times gazetesi, ABD destekli Demokratik Suriye Güçleri’nin, Türkiye sınırında ve IŞİD’in kontrolündeki Mınbıc bölgesini ele geçirmek amacıyla başlattığı harekatın Washington’un Ankara ile ilişkileri için bir sınav olacağını yazdı.

Financial Times, Demokratik Suriye Güçleri’nin Mınbıc bölgesini ele geçirmesi halinde, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin gözlerini Rakka kentine dikeceklerini belirtti. Mınbıc, IŞİD’in sınır bölgesinde kontrol ettiği stratejik noktalardan birisi olarak görülüyor. Mınbıc’in güneydoğusundaki Rakka ise IŞİD’in Suriye’deki kalesi olarak biliniyor.

BBC Türkçe’de yer alan haberde, Reuters haber ajansına konuşan bir Kürt kaynak, Fırat Nehri’nin batısında hızla ilerlediklerini, Mınbıc kasabasından sadece 10 kilometre uzakta olduklarını ve birkaç gün içinde kasabaya ulaşmayı umduklarını söyledi.

Financial Times’ın haberinde öne çıkan bölümler şöyle:

“Mınbıc bölgesinin IŞİD unsurlarından temizlenmesi uzun süredir ABD ile Türkiye arasında yoğun tartışmalara neden olan bir konu. Türkiye, Suriye Kürtlerinin bölgeyi ele geçirmesi halinde, güney sınırındaki geniş bir alanı kontrol altında tutmasından endişe ediyor.”

“ABD’li yetkililer, altı aydır Demokratik Suriye Güçleri’nde daha fazla Arap savaşçının olması için çaba harcadıklarını söylüyor. Suriye’nin kuzeyindeki Arap bölgeleri IŞİD’den alındığında, söz konusu alanlarda yine bu savaşçılar kullanılacak. Bu şekilde hem Türkiye’nin kaygıları giderilecek, hem de Kürtlerin kontrolü altında yaşamak istemeyen Sünni halkın olası tepkileri azaltılmış olacak.”

Financial Times’a konuşan ABD Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, son aylarda Suriye’ye gönderdikleri özel birliklerin, Suriye Demokratik Güçleri’nde daha fazla Arap savaşçının görev yapması için çalıştıklarını söylemiş ve eklemiş: “Suriye’nin kuzeyindeki güçlerin çok büyük bir çoğunluğu hala Kürt. Ancak 6-8 ay öncesine göre içlerinde çok daha fazla Arap var.”

Türkiye ABD’ye ‘ortak operasyon’ önermişti

Türkiye daha önce YPG’nin, Cerablus-Azez hattı arasındaki Mınbıc’da ilerlemesini istememişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Salı günü Antalya’da katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşmada, ‘Mare Hattı’ olarak nitelenen ve Mınbıc de içine alan Azez ve Cerablus arasındaki 98 kilometrelik bölgeyi kapsayan alanın, Türkiye ve ABD’nin ortak operasyonuyla IŞİD militanlarından temizlenebileceğini söylemişti.