Filistin'de bayraklar Fidel için yarıya indi

Filistin'de bayraklar geçtiğimiz Cuma günü aramızdan ayrılan Küba Devrimi lideri Fidel Castro anısına yarıya indirildi.

Filistin'de bayraklar Fidel için yarıya indi

Filistin’de bayraklar geçtiğimiz Cuma günü aramızdan ayrılan Küba Devrimi lideri Fidel Castro anısına yarıya indirildi.

Filistin direniş sürecinde, Küba Devrimi Önderi Fidel Castro, on yıllardır devam eden İsrail’in sömürgeciliği ve işgalciliğine karşı örülen mücadeleye izini bıraktı. Filistinli örgütler bu nedenle yıllar boyunca devam eden Küba’nın gösterdiği dayanışmaya karşı minnettarlıklarını açıkça ifade etti.

Filistin Kurtuluş Örgütü, Fidel’in ölümünün ardından ilk açıklamasını yaparak “emperyalizme, siyonizme, ırkçılığa ve kapitalizme karşı ezilen halkların mücadelesine” vermiş olduğu sürekli desteği vurguladı.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin (FHKC) Cumartesi günü web sitesinde yayınlanan açıklamasında da, “Fidel’in liderliğinde Küba, emperyalizme, sömürgeciliğe ve siyonizme karşı kolektif bir hareket için devrimci bir ittifak oluşturarak Filistin halkının özgürlük hareketinin uluslararası mücadelesinde hep yanında olmuştur” denildi. Açıklamada, “Siyonizmin ırkçı zulmün ana silahı olduğu gerçeği Fidel Castro ve Küba halkı ve devleti tarafından fark edilmiştir.” ifadesine yer verildi.

Bir diğer sosyalist örgüt Filistin Demokratik Halk Cephesi (FDHKC) de Kübalı devrimci liderin ölümüyle ilgili üzüntüsünü bildirdi.

Örgütün genel sekreteri Nayif Hawatmeh Filistin haber ajansı Maan’a yaptığı açıklamada, “Yoldaş, lider, dost, büyük devrimci, vatanperver ve ulusalcı Fidel Castro’nun aramızdan ayrılışı bütün devrimci ve ulusalcı güçler için büyük bir kayıptır” dedi.

Mahmud Abbas’tan mektup

Filistin Devlet Başkanı ve FKÖ kurucu liderlerinden Mahmud Abbas da, Cumartesi günü Raul Castro’ya gönderdiği mektupta, “Fidel hayatını kendi halkının ve tüm dünyanın haklı mücadelesini savunmaya adamıştır” dedi.

Filistin resmi haber ajansı Wafa’ya göre Abbas Pazar günü bayrakların yarıya indirilmesi talimatını verdi.

Bu sırada, 1964’te kuruldukları an itibariyle kendileri ilk tanıyan ve diplomatik ilişki kuran Fidel için bir açıklama yaparak onun Filistin’e tereddütsüz desteğinden söz etti.