Filipinler: Güney Çin Denizi'nde ABD'ye yardım etmeyeceğiz

Filipinler Savunma Bakanı, Güney Çin Denizi'nde zaman zaman devriye atan ABD donanmasına bundan sonra yardımcı olunmayacağını açıkladı.

Filipinler: Güney Çin Denizi'nde ABD'ye yardım etmeyeceğiz

Filipinler Savunma Bakanı, Güney Çin Denizi’nde zaman zaman devriye atan ABD donanmasına bundan sonra yardımcı olunmayacağını açıkladı.

Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana yaptığı açıklamada ABD ordusunun bundan böyle Filipinleri bir “sıçrama tahtası” olarak kullanamayacağını, üs ihtiyacı durumunda Guam adası, Japonya’nın Okinawa adası veya kendi uçak gemilerinden faydalanması gerektiğini belirtti.

Duterte hükümeti öncesinde ABD Ordusu tarihsel müttefiklerinden Filipinler’i Güney Çin Denizi’ne müdahale için bir üs gibi kullanıyordu.

Haziran’da göreve gelen Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ise Çin ile ilişkileri geliştirirken ABD ile Filipinler arasına ciddi bir mesafe koydu. Obama yönetimine yönelik küfür içerikli sert sözler söyleyen Duterte, Çin ile ise göreve geldiğinden beri oldukça yakınlaşmış durumda.

Bu nedenle Savunma Bakanı’na sorulan ABD Filipinleri Güney Çin Denizi için üs olarak kullanmaya devam edecek mi sorusuna “Güney Çin Denizi’nin provokatif eylemlerden kaçınma taraftarıyız. Dolayısıyla hayır.” cevabını vermesi pek de şaşırtıcı değil.

ABD ise konuyla ilgili henüz bir yorum yapmadı. Ancak geçtiğimiz ay ABD Pasifik Donanması komutanı Amiral Harry Harris, Duterte’nin sert söylemlerine karşın Filipinler ile aralarında bir sorun olmadığını söylemişti.

Ancak durumun ABD açısından Amiral Harris’in söylediği kadar iyimser olmadığı da biliniyor. Geçtiğimiz ay her yıl düzenlenen ABD-Filipinler ortak askeri tatbikatın bu yıl yapılmayacağı Filipinler tarafından açıklanmıştı.

Daha önce Güney Çin Denizi’nde Çin Donanması tarafından balık avlamasına izin verilmeyen Filipinli balıkçılar ise Duterte’nin Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşmesinin ardından tekrar balık avına çıkmaya başladılar. Ayrıca Filipinler Donanması’nın da Güney Çin Denizi’nde devriye atmasına izin verildi.