Feyzioğlu Adli Yıl açılışına gidemiyor

Türkiye Barolar Birliği, Cumhurbaşkanlığı binasında düzenlenecek ‘Adli Yıl’ açılış törenine katılmayacaklarını açıkladı.

Feyzioğlu Adli Yıl açılışına gidemiyor

Türkiye Barolar Birliği, Cumhurbaşkanlığı binasında düzenlenecek ‘Adli Yıl’ açılış törenine katılmayacaklarını açıkladı.

‘Adli Yıl’ açılışının ilk önce bir otelin kongrede salonunda düzenleneceği duyurulmuş, daha sonra törenin Cumhurbaşkanlığı binasında yapılacağı açıklanmıştı.

Feyzioğlu “yargı bağımsızlığı”nı hatırladı

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı tarafından yapılan yazılan açıklamada, “Yargıtay Başkanlığı ile karşılıklı sürdürdüğümüz yapıcı ve iyi niyetli diyaloğa rağmen sorunun çözülememesi üzerine, 21.08.2016 tarihli kamuoyu açıklamamıza uygun şekilde Yönetim Kurulumuz, 2016-2017 Adli Yıl açılış törenine Türkiye Barolar Birliği’nin katılmamasına karar vermiştir. Bu kararımız, tamamen yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusundaki hassasiyetimizden kaynaklanmaktadır” denildi.

Yargıtay’ın, otelin kongre salonunda düzenlenecek törene davetini memnuniyetle karşıladıklarını aktaran Barolar Birliği, törenin Erdoğan’ın sarayında yapılmasının ‘kuvvetler ayrılığı ilkesine zarar vereceği, yargının bağımsızlığı ile tarafsızlığının ulusal ve uluslararası kamuoyunda yıpratılmasına neden olabileceği’ uyarısını Yargıtay’a sözlü olarak ilettiklerini belirtti.

Açıklamaya şöyle devam edildi: “Yargının adil olması kadar adil görünmesi gereğini de vurgulayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yerleşik içtihadına da işaret etmiştik. Yine aynı gün yaptığımız kamuoyu açıklamasında, ’15 Temmuz sonrası yaşanan, hepimizin ihtiyaç duyduğu milli birlik ve beraberlik ruhuna, yargının tarafsızlığını ve bağımsızlığını ulusal ve uluslararası kamuoyunda sorgulatarak zarar verebilecek bir organizasyonu doğru bulmayacağımızı ve meselelerin iletişim yoluyla çözülebileceğine dair inancımızı dile getirmiştik. Bu süreçte, Yargıtay Başkanlığı ile karşılıklı sürdürdüğümüz yapıcı ve iyi niyetli diyaloğa rağmen sorunun çözülememesi üzerine, 21.08.2016 tarihli kamuoyu açıklamamıza uygun şekilde Yönetim Kurulumuz, 2016-2017 Adli Yıl açılış törenine Türkiye Barolar Birliği’nin katılmamasına karar vermiştir. Bu kararımız, tamamen yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusundaki hassasiyetimizden kaynaklanmaktadır.”

Erdoğan salonu terk etmişti

10 Mayıs 2014 tarihinde Danıştay’ın 146. kuruluş yıldönümü nedeniyle gerçekleştirilen toplantıda konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, o dönem başbakan olan Erdoğan’ın tepkisiyle karşılaşmıştı.

Feyzioğlu, konuşmasını ‘Yanlış konuşuyorsun’ diyerek bölen Erdoğan’a “Neyi yanlış konuşuyorum sayın Başbakanım?” diye sormuş, bunun üzerine Erdoğan “Böyle bir edepsizlik olmaz ki” diye tepki göstermişti.

Konuşmasına devam eden Feyzioğlu, Başbakan Erdoğan’ın bu sözleri üzerine kürsüden; “Edepsizlik yapan ben değilim sayın Başbakan” demişti.

Konuşma metnini okumaya devam eden Feyzioğlu, konuşmasının sonunda “Ben edepsizlik yapmadım, kimseye de edepsizlik yapıyorsun demeyi kendime yakıştırmam sayın Başbakan. Çok yapıcı bir konuşmaydı” demiş, Feyzioğlu’nun bu sözleri üzerine ayağa kalkan Erdoğan; “Yasal hakkı da yok, ama maalesef biz tüzükle böyle bir şeye söz veriyoruz” diyerek tepkisine devam etmişti.

“Tamemen siyasi bir konuşma yapılıyor ya, böyle bir şey olabilir mi?” diyen Erdoğan’ı dönemin cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sakinleştirmeye çalışmış ancak Erdoğan, bu sözlerinin ardından salonu terk etmişti.

İki yıl sonra darbe birleştirmişti

İki isim darbe girişiminin ardından baro başkanlarının ‘Ak Saray’ ziyaretinde bir araya gelmiş ve samimi pozlar vermişti.

Feyzioğlu konuşmasında, darbe girişiminin ardından tehlikenin henüz geçmediğini savunarak, “FETÖ adlı hain örgüt sadece bir araçtır. İşgale karşı Türkiye Cumhuriyeti’nin arkasında saf tutmak hepimizin asli görevidir” demişti.