Fethullah Gülen Erdoğan'ı suçladı

Fethullah Gülen başarısız darbe girişimiyle ilgili yabancı gazetelere konuştu.

Fethullah Gülen Erdoğan'ı suçladı

Başarısız darbe girişimi sonrasında Fethullah Gülen, içlerinde Guardian muhabirlerinin de olduğu bazı yabancı basın mensuplarını, Pennsylvania’da bulunan malikanesine davet ederek Türkiye’deki darbe girişimine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Guardian’ın haberine göre Gülen, yaptığı açıklamalarda darbe girişiminden Erdoğan’ı sorumlu tutarak, bu darbe girişiminde herhangi bir sorumluluğunun olmadığını belirtti.

“Erdoğan’ın iddialarına dünyanın inandığını zannetmiyorum.” şeklinde konuşan Gülen, darbe girişiminin Erdoğan tarafından “ayarlanma” ihtimalinin bulunduğunu ifade etti. Bütün darbelere karşı olduğunu belirten Gülen, “Darbelerden sonra baskıya uğradım ve hapse atıldım.” diyerek kendisinin de bu darbelerden çok çektiğini belirtmeyi ihmal etmedi.

Ancak “kariyerine” Komünizmle Mücadele Derneği ile başlayan Gülen’in 12 Eylül’de aranmak ve 28 Şubat sonrasında yargılanmak istenirken yurtdışına kaçmak dışında askeri müdahalelerden fazla çekmediği biliniyor.

Gülen sözlerine, “Türkiye demokrasinin yolundadır ve geri dönemez.” şeklinde devam ederken, Guardian muhabirinin sorduğu, darbe gerçekleşseydi Türkiye’ye geri döner miydiniz sorusuna ise, “Ülkemi çok özledim doğrusu. Ancak başka önemli bir faktör var; özgürlük. Şu an buradayım, Türkiye’deki siyasi problemlerden uzakta ve özgür bir şekilde yaşıyorum.” karşılığını verdi.

Yabancı basın ile yapılan görüşme sırasında Gülen’in medya danışmanı Alp Aslandoğan da hazır bulundu. Erdoğan’ın Gülen’in iadesine dönük yaptığı çağrılara cevap veren Aslandoğan, Gülen’in herhangi bir şekilde suç işlediğine dair ellerinde kanıt varsa ABD’ye sunması gerektiğini belirterek ABD’nin bu kanıtları inceleyeceğini ifade etti. “Şu zamana kadar Türk devleti herhangi bir kanıt getiremedi.” şeklinde konuşan Aslandoğan, “Allah’a şükür burası bir hukuk devleti, biz de buna güveniyoruz.” şeklinde konuştu.

Aslandoğan, Gülen’in darbe teşebbüsünün Erdoğan tarafından kurguladığına dair sözlerine ilişkin ise, geçmiş dönemde gerçekleştirilen askeri darbelerin, dün gerçekleşen darbe girişimiyle uyuşmadığı söyleyerek destek verdi. Aslandoğan, “Darbenin başarısız bir şekilde planlandığı ve harekete geçirildiği görülüyor. Her şey Erdoğan’ın elini güçlendirdiği görülüyor. Darbe girişiminin nasıl uygulamaya girişildiğine dair büyük soru işaretleri var.” şeklinde konuştu.