Fazıl Say için “zorla getirme” kararı!

Besteci ve piyanist Fazıl Say hakkında Ali Emre Bukağılı'ya yönelik twitter hesabından hakaret içeren paylaşımlar yaptığı iddiasıyla süren davada Say için zorla getirme kararı verildi.

Fazıl Say için “zorla getirme” kararı!

Besteci ve piyanist Fazıl Say hakkında Ali Emre Bukağılı’ya yönelik twitter hesabından hakaret içeren paylaşımlar yaptığı iddiasıyla süren davada Say için zorla getirme kararı verildi.

Bir önceki duruşması 8 Şubat tarihinde Anadolu 58. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada müşteki Bukağılı’nın avukatları tarafından yapılan reddi hâkim talebi, Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “müşteki avukatlarınca ileri sürülen nedenlerin mahkeme hâkiminin tarafsızlığını şüpheye düşürebileceği” gerekçesiyle kabul edilmiş, davaya 59. Asliye Ceza Mahkemesi hâkiminin bakmasına karar verilmişti.

Anadolu 59. Asliye Ceza Mahkemesi hâkimi 4 celsedir duruşmaya gelmeyen Fazıl Say’ın bir sonraki duruşmada savunmasının alınabilmesi amacıyla zorla getirilmesine karar vererek, ilgili ilçe emniyet müdürlüğüne müzekkere yazdı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Fazıl Say’ın 15 Nisan 2014’te twitter üzerinden Ali Emre Bukağılı’ya yönelik hakaret içeren paylaşımlar yaptığı belirtilerek, Say hakkında sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle hakaret suçundan 3,5 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası isteniyor.

“Irmaklarından şaraplar akacak diyorsun, cennet-i ala meyhane midir / Her mümine 2 huri vereceğim diyorsun cennet-i ala kerhane midir”

Fazıl Say, Ali Emre Bukağılı’nın suç duyurusu üzerine twitter üzerinden paylaştığı Ömer Hayyam rubaisinde “dini değerleri alenen aşağıladığı” iddiasıyla açılan davada Nisan 2013’te suçlu bulunmuş, mahkeme, 10 ay hapis cezasına çarptırdığı Say hakkındaki hükmü beş yıl süreyle ertelemişti.

Fazıl Say’a, paylaştığı “Irmaklarından şaraplar akacak diyorsun, cennet-i ala meyhane midir / Her mümine 2 huri vereceğim diyorsun cennet-i ala kerhane midir” Ömer Hayyam rubaisi nedeniyle, AKP cenahından da hakaret edilmişti.

AKP Milletvekili Şamil Tayyar da Fazıl Say’a twitter’da “Kızanlara söyleyim; o zat Kuran’daki cennet için kerhane veya meyhane mi diye soruyor. Ben de ona soruyorum nerde doğdun kerhanede mi? Kuran’ın secmeli ders olmasına içerleyip kutsal kitabımız ve ezana küfreden insan kılığındaki Fazil Say, hangi kerhanede dünyaya geldi?” sözleriyle hakaret ederken Bukağılı da “Fazıl Say otistik olabilir, mahkemeden onun otistik olup olmadığına dair belge talep ediyorum, eğer kendisi otistik ise davaya devam etmeyeceğim” ifadelerini kullanmıştı.

Fazıl Say’ın “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak” suçundan aldığı 10 aylık hapis cezası kararını bozan Yargıtay 8. Dairesi Say’ın paylaşımlarının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmetmişti.