Fas dünyanın en büyük güneş enerjisi santralini devreye soktu

Fas'ta bulunan yoğunlaştırılmış dev güneş enerjisi santralinin ilk bölümü bu hafta aktifleştirdi

Fas dünyanın en büyük güneş enerjisi santralini devreye soktu

Gelişen teknolojiyle birlikte artan enerji ihtiyacı, fosil yakıtlara bağımlı ülkeleri yenilenebilir ve ucuz enerji kaynaklarına yöneltiyor. Genellikle gelişmiş ülkelerde başlayan bu hareketlilik, aslında az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkeler için muhteşem bir değişim rüzgarı potansiyeline sahip.

Türkiye’nin de içinde yer aldığı Akdeniz kuşağında, yılın 9 ayında düzenli güneş ışığı erişimi mümkün. Bu da hem ucuz, hem çevre dostu, hem de yenilenebilir olması nedeniyle, enerjide dışa bağımlı ülkelere önemli fırsatlar anlamına geliyor.

Suni gündemlerle bu fırsatlar Türkiye açısından kaçarken, Afrika ülkelerinden Fas’ta bulunan yoğunlaştırılmış dev güneş enerjisi santralinin ilk bölümü bu hafta aktifleştirdi. Popular Science dergisinde yer alan habere göre,  aktifleşen ilk bölüm yaklaşık 160 megavat gücünde. Santral, isimleri Noor l, Noor ll ve Noor lll olan toplamda üç bölümden oluşuyor ve Ouarzazate kentine kurulmuş durumda. Santral 2030 yılında tamamlandığında, dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali olacak.

Fas, komşularının aksine fosil yakıt rezervlerine sahip değil bu yüzden kullandığı enerjinin yüzde 97’sini dışarıdan satın almak zorunda. The Guardian’a göre yoğunlaştırılmış santral tamamlandığında 500 megavattan daha büyük bir enerji kapasitesine sahip olacak ve 1.1 milyon insanın enerji ihtiyacını karşılayabilecek.

Yoğunlaştırılmış güneş enerjisi santrali fotovoltaik panellerden daha farklı çalışıyor. Bu santraller güneşin termal enerjisini daha iyi bir şekilde toplayabilmek için çok sayıda ayna kullanıyor ve daha sonra bu enerjiyi, suyu tribünleri döndürecek olan buhara dönüştürmek için harcıyor. Noor l yaklaşık 3 metre kare alanında parabolik termo aynalara sahip ayrıca üç saatlik enerjiyi erimiş tuz içerisinde saklayabiliyor.