Facebook'un haber seçimini editörler yapıyormuş

Facebook'ta gösterilen haberlerin seçiminin bir algoritmayla yapıldığı sanılıyordu. Ancak sızan bir belgeye göre, bu işi editörler yapıyor.

Facebook'un haber seçimini editörler yapıyormuş

Facebook’un kendi kullanıcılarına en sıcak haberleri neye göre sunduğu uzun zamandır tartışılan bir konuydu.

The Guardian’a sızan bir belgeye göre, Facebook bunu, zannedildiği gibi bir algoritma eliyle değil, editörleri aracılığıyla yapıyor.

Geçen hafta, sosyal medya devinin ABD’deki muhafazakar medya kuruluşlarına karşı bir tutumu olduğu suçlaması yapılmış ve konunun Kongre gündemine getirilmesi istenmişti.

Facebook sayfasının yanında görülen haber akışı, kullanıcının beğendiği sayfalardan tutun da bulunduğu konuma kadar bir dizi faktörden etkileniyor. Bununla birlikte, küçük bir editör ekibinin hangi haberlerin görüneceğine müdahale ettiği de görülüyor.

Editörlerin “Ulusal Hikaye” başlığı altındaki haberleri ise, şu 10 siteden devşirdiği görülüyor: BBC News, CNN, Fox News, The Guardian, NBC News, The New York Times, USA Today, The Wall Street Journal, Washington Post, Yahoo News, Yahoo.

The Guardian’ın haberinden sonra, Facebook sızan kılavuzunun güncellenmiş bir versiyonunun tamamını kamuoyuna açarak yayımlamayı tercih etti.