Ezidi vekil Şemo: PKK Musul operasyonuna katılacak

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Parlamentosu Ezidi Milletvekili Şeyh Şemo PKK'nin Musul operasyonuna katılacağını öne sürdü.

Ezidi vekil Şemo: PKK Musul operasyonuna katılacak

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Parlamentosu’nda Ezidileri temsil eden Milletvekili Şeyh Şemo, yaptığı basın açıklamasında, Şengal’deki PKK militanlarının, IŞİD’e karşı düzenlenecek olan Musul operasyonuna Şii milis örgütü olan “Haşdi Şabi” örgütü bayrağı altında katılacağını öne sürdü.

Irak Hükümeti’ne eleştiri

PKK’nin Musul’un kurtarılması için düzenlenecek operasyona katılması durumunda Türkiye’nin tepkisinden endişe ettiğini ifade eden Şemo, merkezi hükümet tarafından desteklenen PKK’nin Irak Kürdistanı’nda kargaşaya neden olacağını belirterek Irak Hükümeti’ni suçladı.

Öte yandan Şengal Kaymakamı Mahma Halil de, merkezi hükümetin PKK’yi Türkiye’ye karşı koz olarak kullanmasının, bölgede sorunlara yol açarak kaos yaratacağının altını çiziyor.

İran ile Suriye arasında koridor iddiası

Öte yandan K24 haber sitesine bilgi veren Iraklı üst düzey yetkili ise konuya ilişkin “Bağdat Hükümeti PKK ile iletişime geçerek Şengal Dağı’ndan inmesini, birliklerini Şii Haşdi Şabi milisleriyle birleştirerek Musul operasyonuna katılmasını istedi” dedi.

Iraklı üst düzey yetkili, “İki grubun Musul operasyonuna katılmasıyla İran ile Suriye arasında bir koridorun açılması, Esad rejimine destek verilmesi, Şii milislerin Türkiye sınırlarına ulaşması planlanıyor” diye konuştu.

Bu açıklama İngiliz Guardian Gazetesi’nde, PKK’nin Şengal’de Şii Haşdi Şabi’ye bağlı olduğuna ilişkin haberinden sonra geldi. Guardian Gazetesi, PKK’nin İran Generali Kasım Süleymani komutasındaki Şii Haşdi Şabi’ye bağlı Asayibi Ehli Hak ve Lübnan Hizbullah’ı ile hareket ettiğini, amaçlarının İran ile Suriye arasında koridor açmak olduğunu yazmıştı.

Diğer yandan Kerkük’teki Arap medyası ise Irak Hükümeti’nin PKK için Kerkük ilçelerinde üs kurduğunu her PKK’linin Irak Hükümeti’nden 800 Dolar maaş aldığını ileri sürmüştü.

ABD Dışişleri: Bunu desteklemiyoruz

Musul’un IŞİD’den temizlenmesi için düzenlenecek olan operasyona PKK’nin de katılacağı yönündeki iddialara dair ABD’den açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, PKK’nin Musul operasyonuna katılmasını desteklemediklerini ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında bir soru üzerine “PKK’yı çok açık bir şekilde terör örgütü olarak değerlendiriyoruz. PKK’nın Musul operasyonunda yer almasını desteklemiyoruz” dedi.