Eurovision birincisi Jamala'ya NATO'dan hem tanıtım hem tebrik

NATO, Ukrayna’daki Maydan eylemlerinin propagandası için kullandığı Jamala’yı tartışmalı Eurovision birinciliği için tebrik etti.

Eurovision birincisi Jamala'ya NATO'dan hem tanıtım hem tebrik

NATO, Ukrayna’daki Maydan eylemlerinin propagandası için kullandığı Jamala’yı tartışmalı Eurovision birinciliği için tebrik etti.

Sputnik Türkiye’nin haberine göre NATO, 2015 yılında ‘Women of Ukraine’ (Ukrayna’nın Kadınları) adını verdiği bir mini belgesel dizisi yayınlamıştı. Belgesel serisinde 2014-2016 yılları arasında Ukrayna finans bakanı olarak görev yapan Nataliya Yaresko, 2014’teki hükümet değişikliğinin ardından yapılan seçimlerle parlamentoya giren İvanna Klimpuş Tsintsadze ile Viktoriya Voysitskaya ve protestoların belgeselini çekerken gözünden yaralanan aktivist Mariya Diordiçuk’un yanı sıra daha sonra Ukrayna’nın Eurovision temsilcisi olarak seçilecek Jamala yer almıştı.

İttifak’ın Youtube sayfasından yayınlanan 3 dakikalık belgeselde, Jamala için “Kırım Tatar asıllı Ukraynalı şarkıcı Jamala, Rusya’nın Kırım’ı yasadışı ilhakından bu yana ailesini göremiyor” iddialarına da yer verilmişti.

Jamala’yı Rus karşıtı propaganda için kullanan NATO, Ukraynalı şarkıcının tartışmalı Eurovision birinciliğini sosyal medya hesaplarından kutlamayı da ihmal etmedi. Hem Twitter hem de Facebook hesaplarından paylaşılan mesajda ayrıca, geçen yıl yayınlanan belgesel yeniden paylaştı.

NATO’nun bu tebriği, Jamala’nın Kırım Tatarları’nın 1944’teki sürgününü konu alan şarkısıyla kazandığı Eurovision birinciliğinin altında ‘Avrupa’daki Rusya karşıtı tavrın yattığı’ tartışmalarını daha da alevlendirdi.

Zira ‘oy vermenin karmaşık ve duygusal bir süreç olması ve yarışmada birinci seçilen Jamala’nın aslında bunu hak etmemesi’ nedeniyle yarışma sonuçlarının yeniden değerlendirilmesi için başlatılan kampanyaya 300 bin kişi imza vermiş, ancak bu talep Eurovision organizatörleri tarafından geri çevrilmişti.