Etiyopyalı sporcudan Olimpiyatlarda protesto

Rio’da düzenlenen Olimpiyat oyunlarında maraton koşucusu Feyisa Lilesa damga vurdu.

Etiyopyalı sporcudan Olimpiyatlarda protesto

Rio’da düzenlenen Olimpiyat oyunlarında maraton koşucusu Feyisa Lilesa damga vurdu. Etiyopyalı koşucu sadece kazandığı gümüş madalya ile değil, aynı zamanda bitiş çizgisini geçerken gönderdiği selam ile de kendisinden söz ettirdi.

Feyisa Lilesa, katıldığı koşu yarışında, bitiş çizgisini kollarını havaya kaldırarak Oromo halkının hükümet karşıtı gösterilerde kullandığı işareti yaparak geçti.

Oromia’da ne oluyor?

Oromia Bölgesi, Etiyopya’nın en büyük bölgesinden birisi. Geçtiğimiz haftalarda Etiyopya hükümeti, Oromo halkının yaşadığı bölgeleri “güvenlik gerekçesiyle” boşaltma kararı alarak harekete geçmiş ve bölgede yaşayan halkla polis kuvvetlerini karşı karşıya getirmişti. Polis şiddetinin çok yoğun bir şekilde yaşandığı protesto gösterilerine karşın Oromo halkı direnişten geri düşmemişti. İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre, ülkenin Oromia bölgesindeki halkın gerçekleştirdiği protestolarda 200’den fazla insan hayatını kaybetti. Bölgede protestolar hala devam ediyor.

“Etiyopya Oromo halkını öldürerek topraklarını ve doğal kaynaklarını ele geçiriyor”

Gümüş madalya kazandığı maraton koşusu sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Etiyopyalı atlet Feyisa Lilesa, “Etiyopya hükümeti benim halkımı öldürüyor; Oromo benim kabilem olduğu gibi gerçekleşen bütün protesto gösterilerini savunuyorum. Akrabalarım hapiste ve eğer demokratik haklarından bahsedecek olsalar anında öldürülüyorlar. Oromo’da gerçekleşen protestoları desteklemek için ellerimi kaldırdım.” şeklinde konuştu.

Ülkesine döndüğü takdirde öldürülebileceğinden ötürü korktuğunu belirten Feyisa Lilesa, “Öldürmeseler bile beni hapise atacaklar. Henüz karar vermedim ancak belki başka bir ülkeye gidebilirim.” diye sözlerini bitirdi.

Olimpiyat Komitesi ne yapacak?

Olimpiyat kurallarına göre müsabakalarda herhangi bir şekilde politik gösteri yapmak veya protesto yapmak tamamen yasak. Olimpiyat Komitesi, konuyla ilgili araştırma yaptıklarını ve bilgi topladıklarını ifade etti.