Ethem’in katilinin tutuklanması talebine red

Ethem Sarısülük'ün katili polis Ahmet Şahbaz'ın yargılamasına devam edilirken duruşmaya anne Sayfı Sarısülük'ün Şahbaz'a, "Dilin kapansın" diyerek tepki göstermesi damga vurdu.

Ethem’in katilinin tutuklanması talebine red

1 Haziran 2013’te Kızılay Meydanı’ndaki eylemde Ethem Sarısülük’ü vuran polis memuru Ahmet Şahbaz’ın yargılanmasına Aksaray’da devam edilirken, Mahkeme Başkanı Seyfullah Sarıgül, Sarısülük’ün avukatlarının Ahmet Şahbaz’ın yeniden tutuklanması yönündeki talebini reddetti.

Duruşmaya, Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfı Sarısülük’ün SEGBİS ile duruşmaya katılan polis memuru Şahbaz’a, “Dilin kapansın” diyerek tepki göstermesi damga vurdu.

Ethem Sarısülük, 1 Haziran 2013 tarihinde Gezi Direnişi sırasında Kızılay Meydanı’nda yapılan eylemde başına isabet eden polis kurşunuyla hayatını kaybetmişti.

Yargıtay kararı ‘usulden’ bozunca Şahbaz serbest kamıştı

Sarısülük’ü vuran ve Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘olası kastla adam öldürme’ suçundan yargılanan polis memuru Ahmet Şahbaz, 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası almış, Yargıtay 1. Ceza Dairesi, kararı usulden bozarak, dosyayı yerel mahkemeye göndermişti. Davanın “güvenlik” gerekçesiyle Aksaray’da görülmesine karar verilirken tutuklu polis memuru Şahbaz da tahliye olmuştu.

Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen duruşma nedeniyle, çevre illerden takviye çevik kuvvet ekipleri getirilirken iki adet TOMA da adliye önünde hazır bekletildi. Adliye çevresinde ve içinde yoğun güvenlik önlemleri alınırken Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfı Sarısülük, kardeşleri İkrar, Cem ve Mustafa Sarısülük ile yaklaşık 30 kişilik grup, üst aramasından geçirildikten sonra adliyeye alındı.

Grup, adliye önünde “Katillerden hesap sorduk, soracağız” slogan atarken, anne Sayfı Sarısülük ile duruşmayı izlemeye gelen CHP milletvekilleri Ali Haydar Hakverdi, Necati Yılmaz ve Şenal Sarıhan davanın Aksaray’a alınmasına tepki gösterdi.

“Yargıtay, olay yeri görüntülerini yok saymıştır”

Ethem Sarısülük’ün avukatlarından Murat Yılmaz, olay anıyla ilgili görüntülerin yeniden izlenmesini talep ederek, “Yargıtay, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde izlenen görüntüleri yok saymıştır. Yargıtay bu dosyayı ya okumadı, ya da başından attı. Talebimiz, bu görüntüler tekrar sizin huzurunuzda izlensin. Görüntüler bir bilirkişi tarafından temizlensin, yavaşlatılsın” dedi.

Sarısülük’ün avukatlarından Kazım Bayraktar da sanık polis memuru Şahbaz’ın tahliye edilmesi kararını eleştirerek, “3 Eylül’de heyet toplandı, Ethem’in katilini salıverdi. Bu sanık, hâkimler tarafından cezaevinden kaçırıldı. Sizin mahkemenizden de Şahbaz’ı serbest bırakan hâkimler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyorum ve sanığın da tutuklanmasını istiyorum” dedi.

Duruşmaya nasıl katılmayı tercih ettiği katile soruldu

Mahkeme başkanı, duruşmaya SEGBİS ile katılan sanık polis memuru Ahmet Şahbaz’a bir diyeceğinin olup olmadığını sorması üzerine Şahbaz Yargıtay’ın usulen bozma kararına uyulmasını talep etti.

Duruşmada, tutuksuz yargılanan polis memuru Ahmet Şahbaz’ın avukatları, “Terörle mücadele eden askere ve polise hakaret ediliyor. Burada terör propagandası yapılıyor” dedi. Bunun üzerine Ethem Sarısülük’ün duruşmayı izleyen ailesi ve avukatları tepki gösterdi.

Mahkeme heyeti iddia makamı olan Cumhuriyet Savcısı’na söz verdi. Cumhuriyet Savcısı da, mağdur avukatlarının sanık Ahmet Şahbaz’ın, duruşmaya SEGBİS’le değil, duruşmanın görüldüğü salonda mahkemeye katılması yönünde talepte bulunduklarını belirterek, Şahbaz’a, duruşmaya nasıl katılmayı tercih ettiğini sordu. Şahbaz, bundan sonraki duruşmalara da yine SEGBİS’le katılmak istediğini söyledi.

Cumhuriyet Savcısı, tanıkların yeniden dinlenmemelerini ve olay gününe ait görüntüler bizzat mahkeme tarafından incelenmesini talep etti.

Şahbaz’ın yeniden tutuklanması talebi reddedildi

Verilen aranın ardından Mahkeme Başkanı Seyfullah Sarıgül, tanıkların yeniden dinlenmesine yer olmadığına, tanıklardan İsmail Kızılcam’ın, Ankara Garı önünde 10 Ocak’ta meydana gelen patlamada öldüğünü belirterek ölüm belgesinin dava dosyasına eklenmesini istedi.

Mahkeme Başkanı Sarıgül, dava dosyasındaki olay günü görüntü kayıtlarının mahkemece izlenerek tutanak tutulmasına, bilirkişi raporlarının incelenmesine, hüküm vermeye elverişli olmaması halinde görüntülerin TRT veya belirlenen üniversitelere gönderilip işlem yapılmasına karar verdi.

Sarıgül, Ahmet Şahbaz’ın yeniden tutuklanması yönündeki talebin reddine karar vererek duruşmayı 4 Nisan tarihine erteledi.