Esnaflar kepenk indiriyor

Güneydoğu’daki çatışmalar, sokağa çıkma yasakları, karlılıkların düşmesi, sayıları giderek artan AVM’ler, esnafın kepenk indirmesine neden oluyor.

Esnaflar kepenk indiriyor

Esnaf, ekonomik kriz, artan çatışmalar, sokağa çıkma yasakları, AVM sayılarının her geçen gün artması, karsızlık gibi nedenlerle kapısına kilit vuruyor. Son 11 yılda kepenk indiren esnaf sayısı 1.5 milyona yaklaştı. Kapanan milyonlarca esnaf milyonlarca kişinin de işsiz kalmasına neden oldu. Diyarbakır’da sadece 1 yılda çatışmalar ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle 10 bin kişinin, iş yerlerinin kapanması nedeniyle işsiz kaldığı belirtiliyor.

En büyük yarayı ise özellikle çatışmaların ve sokağa çıkma yasaklarının olduğu Doğu ve Güneydoğu esnafı aldı. 2015’te kepenk indiren toplam 97 bin 715 esnafın 13 bin 311’i Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki 23 ilde yer alıyor. Bu yılın ilk 4 ayında ise sadece Diyarbakır’da 278 esnaf kepenk indirdi. Sokağa çıkma yasakları ve çatışmaların yoğunluğu nedeniyle bürokratik işlemi yapılıp kaydı silinmeyen esnaf sayıları da buna eklenirse sayının 300’ü aştığı belirtiliyor.

Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre son 3.5 yılda en fazla esnaf 49 bin adet ile bakkal, bayi ve büfecilik alanında kapandı. Bunu 25 bini aşkın sayı ile kahvecilik ve internet işletmeciliği takip etti.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarların iş yerlerini kapatmalarının en büyük nedeninin sayıları hızla artan AVM’ler, hiper ve gros marketlerle artık her sokakta, her il ve ilçede en ücra köşede birden fazla sayıda açılan ulusal ve yerel zincir marketler olduğunu söyledi.