Eski Sovyet halkları SSCB'yi özlüyor

Eski Sovyet cumhuriyetlerinde yapılan anketler, bu ülkelerde yaşayanların büyük bölümünün Sovyetler Birliği’ne özlem duyduğunu ortaya koyuyor.

Eski Sovyet halkları SSCB'yi özlüyor

1991 yılında çözülen Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne (SSCB) bağlı cumhuriyetlerde eş zamanlı olarak yapılan anketler, bu ülkelerde yaşayanların büyük bölümünün Sovyetler Birliği ve sosyalizme özlem duyduğunu ortaya koydu.

Sputnik ajansının siparişi üzerine yapılan anketlerde Rusya, Ukrayna, Ermenistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Belarus, Gürcistan, Tacikistan ve Özbekistan’da yaşayanlardan Sovyetler Birliği ile bugünkü yaşamlarını kıyaslamaları istendi. Anket katılımların büyük çoğunluğu Sovyetler Birliği’nde bugüne göre daha rahat bir yaşam sürdüklerini söyledi.

Rusya’da 35 yaş üzeri anket katılımcılarının yüzde 64’ü, Ukrayna’da yüzde 60’ı, Ermenistan’da yüzde 71’i, Azerbaycan’da yüzde 69’u, Kazakistan’da yüzde 61’i, Kırgızistan’da yüzde 60’ı, Belarus’ta yüzde 53’ü, Gürcistan’da yüzde 51’i Sovyetler Birliği dağılmadan önce yaşam şartlarının bugüne kıyasla daha iyi olduğunu belirtti.

Ankette yalnızca Tacikistan vatandaşlarının yüzde 55’i ve Özbekistan vatandaşlarının yüzde 91’i bugünkü yaşam şartlarının Sovyetler Birliği’nden daha iyi olduğu fikrini dile getirdi.